Ce ascund „parfumurile” din produsele cosmetice

Si eu ca si majoritatea femeilor sunt preocupata de aspectul exterior, de cum imi pot intretine pentru cat mai multa vreme trasaturile cu care m-a inzestrat mama natura. Pentru asta, fiecare dintre noi cauta sa-si gaseasca gama de produse ce-i ofera maxima eficienta in tratarea/ascunderea micilor imperfectiuni.
parfum
In cautarile noastre frenetice, de cele mai multe ori suntem „orbite” de reclamele pompoase sau de numele rasunatoare ale firmelor de renume si uitam sa luam aminte la continutul principiilor active ale produsului respectiv.

Intalnim in mod frecvent, pe langa toate denumirile de plante sau aditivi si bine-cunoscuta formulare „fragrance”. Nu prea ne intrebam noi ce-o fi si cu acest parfum strecurat printre atatea alte substante benefice pielii noastre dar, in spatele acestei denumiri se pot ascunde adevarati „demoni” care in timp ne pot face mai mult rau decat bine.

Aceasta portita din legislatia in vigoare, permite producatorilor sa utilizeze chimicale ascunse sub denumirea de „parfum” fara a fi obligati sa listeze exact denumirea chimicalului utilizat, deoarece de la obligativitate sunt exceptate formulele si parfumurile secrete folosite la crearea marcii respective.

Ftalatii, utilizati in mod obisnuit pentru ca parfumul sa reziste mai multa vreme, este asociat cu afectiuni ale aparatului reproductiv la barbati dar si cu acumularea in laptele matern si aparitia cancerului. Persoanele suferinde de astm sunt direct afectate deoarece acesti compusi sunt recunoscuti ca fiind pe primele locuri in lista alergenilor.

Trist este ca, acesti compusi sunt utilizati la scara larga, de la produse de curatat, la produse de improspatare a aerului, cosmetice si nici produsele pentru bebelusi nu au fost ocolite.

In lupta noastra cu produsele ce pot face mai mult rau decat bine, trebuie sa tinem cont de ceea ce scrie pe eticheta si sa ne orientam catre produsele lipsite de aceste parfumuri, dar atentie: nu va orientati catre cele cu specificatia „ne-parfumate” pentru ca si aceasta denumire ascunde o capcana la fel de periculoasa. Pentru a elimina mirosurile produsele sunt de asemenea tratate chimic.

Cea mai buna solutie ar fi obligarea legislativa a companiilor de-a lista toti compusii chimici utilizati, insa pana atunci tot vigilenta noastra va trebui sa se afle in alerta.

Asa ca …succes in a face cele mai bune alegeri!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *