G8: acord pentru reducerea cu 50% a emisiilor poluante

Liderii tarilor puternic industrializate (G8) reuniti la Toyako (Japonia) au incheiat ieri un acord asupra reducerii emisiilor poluante, salutat de unii ca “un progres”, dar considerat de ecologisti a fi “insuficient”.

Sefii de stat si de guvern ai celor mai dezvoltate tari au convenit ca pana in anul 2050 sa opereze o reducere “de cel putin 50%” a emisiilor mondiale de gaze cu efect de sera, care contribuie la incalzirea globala. Acordul deschide calea unor negocieri privind incheierea unui tratat international in 2009, in cursul Conferint ei ONU asupra climatului, care se va desfasura la Copenhaga.

Statele Unite, care sub administratia Bush s-au opus semnarii oricarui document vizand reducerea emisiilor poluante, au obtinut in acest caz o serie de concesii privind datele de implementare si constrangerile inerente, dar au subscris la nivelul de 50% al reducerii si la data-limita sus-mentionata.

Mai multe organizatii ecologiste, precum Greenpeace, au apreciat insa ca acordul de marti “nu va impiedica deloc haosul climatic”. In acest ritm, a adaugat si Oxfam, “lumea va fi coapta in 2050”. Africa de Sud, care va participa astazi la o reuniune extinsa a G8, a estimat de asemenea ca acordul nu este decat un “slogan lipsit de continut”. Liderii G8 s-au mai declarat “profund preocupati de puternica crestere a preturilor alimentare mondiale”, care “ameninta securitatea alimentara” a planetei. In consecinta, ei au cerut tarilor care dispun de stocuri de hrana “sa puna la dispozitie o parte a surplusului lor pentru statele in nevoie”.

Fara decizii cu burta goala

Pe fondul crizei alimentare, organizatorii Summitului G8 i-au rasfatat pe sefii de stat si de guvern participanti la lucrari cu o extravaganta gastronomica – 18 feluri de mancare – din care nu puteau lipsi delicatese precum caviarul sau sampania, ori vinurile fine. Meniul a inclus supa de crab si supa de trufe, miel de lapte si miere de levantica, printre multe altele.

Bogata masa a fost stropita din belsug atat cu sake, cat si cu cele mai selecte vinuri din Europa si SUA. “Este profund ipocrit ca ei sa-i indestuleze fel dupa fel pe liderii mondiali, cand avem aceasta criza alimentara si milioane de oameni nu-si pot permite o masa decenta”, a declarat Dominic Nutt, de la organizatia Salvati Copiii.

DIN MAPA DE PRESA

Scuze pentru Berlusconi

Statele Unite au prezentat scuze oficiale premierului italian Silvio Berlusconi dupa distribuirea unei biografii a acestuia in care se afirma ca este “detestat de multa lume”, relateaza Reuters. Biografia de patru pagini, extrasa din Enciclopedia Personalitatilor, sublinia ca “Berlusconi este considerat de multi un diletant care s-a remarcat datorita influentei pe care o are asupra presei. Este unul dintre cei mai controversati lideri intr-o tara cunoscuta pentru coruptie si vicii”, mentiona biografia, inclusa intr-o mapa de prezentare distribuita reporterilor care il insotesc pe George W. Bush.

Sursa: Evenimentul Zilei

Articole similare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente