Garda de Mediu a gasit materiale periculoase depozitate ilegal pe soseaua dig Braila – Galati

Garda de Mediu a gasit materiale periculoase depozitate ilegal pe soseaua dig Braila – Galati

Sub obladuirea Primariei care da zor sa concesioneze terenul pe soseaua dig, firmele de salubritate duc la depozitul de deseuri inerte inclusiv gunoiul menajer, infestand totul de jur imprejur. Sesizata de reporterii de la Viata Brailei, Garda de Mediu a decis inchiderea depozitului pe 10 aprilie si a obligat Primaria sa adune, pana pe 17, gunoaiele zburatoare. Ministerul Mediului ne comunica, printr-o adresa, ca faptele petrecute la depozitul de inerte constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenzi de la 50.000 la 100.000 de lei sau cu dosar penal daca s-au depozitat materiale periculoase. Nota de constatare a Garzii de Mediu face referire la prezenta unor asemenea materiale. In loc de explicatii, Aurel Simionescu isi pune soferul sa ne raspunda la telefon.

De cand s-a topit zapada, intrarile/ iesirile din oras fac concurenta campurilor de la Muchea, pline de gunoaiele luate de vant din asa-zisul depozit ecologic al SC TRACON SA, in fapt o bomba ecologica. Nici iesirea spre Galati nu face exceptie, primarul tolerand nepasator infectia si imaginea dezolanta, desi este constient ca asa ceva nu face cinste niciunui edil. Pentru ca operatorii de salubritate si nu numai au inceput sa descarce in zona gunoiul urban, lucru absolut ilegal, iar situatia dureaza de anul trecut, Viata Brailei a sesizat Garda de Mediu. Reprezentantii institutiei s-au deplasat la depozitul de deseuri inerte pe 29 martie, gasind un adevarat dezastru. La zona de umplutura s-au depozitat timp indelungat, in devamlasie, toate cele, desi sunt permise doar deseurile inerte. Potrivit notei de constatare, au fost gasite inclusiv deseuri provenite de la service-ul auto din vecinatate (filtre de ulei, sticla de la parbrize etc), iar daca se constata ca acestea sunt toxice fapta e de natura penala.
Chiar daca zona arata mai rau decat campurile de la Muchea, gunoaiele atarnand in voie pe fiecare buruinana si in crengile copacilor de pe marginea soselei dig Braila – Galati si putand fi admirate in voie, primarul Brailei n-a sesizat ce ilegalitati comit operatorii de salubritate depozitand acolo deseurile menajere, nici macar atunci cand se duce la posturile tv cu sediul in Galati sa explice brailenilor ce om de viziune este. Doar Garda de Mediu a reactionat abia cand publicatia noastra a ridicat problema si a luat masura inchiderii depozitului si curatarii lui imediate.

Primaria a dat liber la umplere in orice conditii pentru ca doreste sa concesioneze locul

Daniela Agache de la Garda de Mediu Braila a gasit multe nereguli in urma controlului
„Ceea ce dumneavoastra ati sesizat este adevarat. Acolo s-au depus si alte tipuri de deseuri decat cele inerte. Acest teren a fost declarat de Consiliul Local Municipal ca si zona de umplutura. Dupa ce se face umplerea, pana la nivelul digului, acest teren va fi concesionat. Deja exista de anul trecut, din luna mai, cateva notificari facute de Primaria Braila catre acesti concesionari. Joi am facut controlul si am constat ca acolo, pe langa deseurile inerte care ar fi trebuit sa fie duse pentru a realiza umplutura, sunt si alte tipuri de deseuri, incepand cu deseuri biodegradabile, deci cele care sunt rezultate de la curatenie sau de la vegetatia din parcuri si gradini. Am vazut si am realizat ca exista acolo inclusiv deseuri de vata minerala, deseuri menajere si stradale, precum si zgura. Dupa toate datele pe care le avem noi, este o zgura provenita de la Promex”, a declarat Daniela Agache, comisar sef al Garzii de Mediu Braila.

Pentru neregulile constatate, Daniela Agache a anuntat atat Primaria, cat si Serviciul de Utilitati Publice pentru Administrare si Gospodarire Locala (SUPAGL) Braila, impunandu-le celor din urma o curatare a zonei, pana pe 17 aprilie. De asemenea, i-a anuntat ca vor mai putea depozita deseuri inerte acolo, pana pe 10 aprilie, cand zona va fi inchisa. Totodata, angajatii CET care au depozitat vata minerala, cat si angajatii Promex care au depozitat zgura vor fi nevoiti sa vina, pentru a curata tot ce au aruncat in zona de umplutura, urmand ca acestia la randul lor sa le depoziteze conform legii.
In nota de constatare a Garzii de Mediu se mai precizeaza:

„La data controlului s-a constatat ca terenul este adus la o cota superioara soselei dig Braila-Galati, iar pe suprafata acestuia erau depozitate ilegal cantitati semnificative de deseuri menajere, stradale, periculoase de tipul: vata minerala de sticla, deseuri asfaltice, zgura provenita de la turnatorii, deseuri provenite de la service-uri auto(filtre de ulei, sticla de la parbrize).

Pentru a gestiona corespunzator suprafata totala s-a stabilit ca este necesar a se delimita zona in care nu se mai depoziteaza deseuri inerte de zona activa pe care se continua depozitarea.

Loturile de teren care au fost concesionate sicare sunt aduse la cota, se vori preda acestora, astfel incat SUPAGL Braila sa nu mai gestioneze / intretine aceste suprafete de teren.

In timpul controlului s-a stabilit sa se sisteze depozitarea oricaror tipuri de deseuri incepand cu data de 10.04.2012 si in zona activa intrucat cota terenului nu mai permite acest lucru, urmand ca terenul sa fie masurat, bornat si predat concesionarilor.”

SUPAGL, pus sa stranga gunoaiele zburatoare

Zona de umplutura cu deseuri inerte de pe soseaua Digului va fi relocata
„Ca si masuri, pe care noi le-am impus si care au ca termen 17 aprilie, este ca, in primul rand, incepand cu data de 10 aprilie interzicem definitiv depozitarea oricaror tipuri de desuri pe acest amplasament. Pe aceeasi data se va incepe inchiderea acestei zone de umplutura, deseurile de vata minerala vor fi incarcate de catre detinator si depozitarea temporara la punctul de lucru, de unde au venit, in speta la CET. CET-ul trebuie sa isi asigure eliminarea lor intr-un mod legal. Vizavi de deseurile biodegradabile, pentru ca exista in Legea 211/2011, legea deseurilor, toate aceste deseuri vor fi colectate si vor fi transportate in vederea compostarii la directia Seroplant. Vor fi notificati cei de la Promex, pentru a-si prelua toate deseurile de zgura. In sarcina celor de la SUPAGL va fi colectarea a tot ce inseamna pungi, deseuri zburatoare care exista in zona respectiva. Am impus ca pe acest amplasament sa nu mai fie primite alte categorii de deseuri, in afara acelor deseuri inerte, asa cum au fost ele prevazute in Hotararea de Guvern 856. Data de 13 aprilie este data la care UAT Braila, prin Serviciul de Utilitate Publica trebuie sa ne aduca la cunostinta modul in care au fost realizate masurile”, a mai adaugat comisarul sef al Garzii de Mediu.

Primarul Simionescu, patronul ilegalitatilor comise de serviciul condus de Dan Apostol si Marioara Barbu

Marioara Barbu, decident SUPAGL Braila, fuge de presa
Ca operatorii de salubritate, in loc sa duca deseurile la Muchea, le-au depozitat la iesirea din oras cu stiinta Primariei si a serviciului din subordine, confirma conducerea Garzii de Mediu. Comisarul sef al Garzii de Mediu a precizat ca in fiecare zi, pana la ora 16.00, un angajat al SUPAGL se ocupa de masinile care intra pe poarta unitatii, avand o lista cu deseurile care sunt acceptate si care nu. De asemena, aceasta a mai spus si ca de la ora 16.00, pana a doua zi o firma de paza se ocupa de zona, dar si acestia fiind instruiti sa primeasca numai un anumit tip de deseuri, avand voie sa refuze accesul masinilor care nu au un transport corespunzator. Autovehiculul apartinand SC ECO SA a fost surprins de echipa noastra la depozitul de inerte in jurul orei 12, iar angajatul SUPAGL ne-a cerut socoteala ca am fotografiat locul.
„Noi am impus anul trecut, cand am fost in control, ca intrarea pe aceasta zona de umplutura sa se faca cu acceptul celor de la SUPAGL, de aceea, in zona, de dimineata si pana la ora 16.00, SUPAGL-ul are acolo o persoana care poate sa spuna, aceasta masina intra, asta nu intra. Am inteles ca este pazita aceasta intrare, pana la ora 16.00 de catre cei de la SUPAGL, dupa aceea exista o firma de paza, careia i s-a inmanat o lista cu societatile si cu tipurile de deseuri care ar putea sa fie acceptate”, a mai spus Daniela Agache. Firma de paza este SC One Save SRL Braila si are acceptul SUPAGL Braila de a primi deseuri din constructii si demolari de la anumite societati, conform unei liste predate catre acestia.
Consiliul Local Municipal (CLM) va atribui, in scurt timp, trei hectare de teren, pentru amplasarea unui depozit de deseuri inerte. Pentru acest teren este momentan scoasa cartea funciara, cat si avizul de la Agentia Nationala pentru Imbunatatiri Funciare (ANIF).
„De asemenea, exista in discutie in CLM, o masura pe care noi am lasat-o mai demult, pentru gasirea unui alt teren care sa fie utilizat si autorizat ca depozit de inerte. Pana la aceast moment, CLM Braila este in faza de organizare a unui alt teren, in suprafata de trei hectare, fiind obtinuta pana la aceasta data: cartea funciara, avizul de la ANIF, urmand a se depune la Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Braila, notificari in vederea scoaterii din circuitul agricol”, a incheiat Daniela Agache.

Cei responsabili, imposibil de gasit
Desi avea obligatia sa nu permita depozitarea tuturor tipurilor de deseuri, pe Soseaua Dig Braila-Galati, seful de la Serviciul de Utilitati Publice pentru Administrare si Gospodarire Locala (SUPAGL) Braila, Dan Apostol, a declarat ceea ce stiam si noi, anume ca la acel depozit sunt duse deseurile inerte in schimbul sume de 5,5 lei pe metrul cub de moloz.
„Acolo este o zona de umplutura. Depozitul a ajuns la saturatie, acest lucru fiind stiut de toata lumea. In urma verificarilor Garzii de Mediu, s-au luat masurile corespunzatoare, fapt pentru care cei de la CET vor veni sa-si ridice urgent vata minerala, la fel si cei de la Promex isi vor lua zgura. Dupa ce vor ridica de la depozit zgura si vata minerala (n.r. vata de sticla), le vor duce in incintele lor, de acolo de unde au fost aduse”, a declarat Dan Apostol, directorul SUPAGL Braila, care ne-a indrumat sa discutam si cu subalterna sa, Marioara Barbu, probabil persoana care ar fi trebuit sa coordoneze in teren activitatile astfel incat zona sa fie un focar de infectie chiar la iesirea din oras.
Desi am dat telefoane peste telefoane, doamna Barbu a fost imposibil de contactat.

La telefonul primarului Simionescu raspunde soferul
Directorii „Brai-Cata” si „RER Ecologic Service” au precizat ca nu au nicio legatura cu ce se intampla la depozitul de inerte. Seful de la „Brai-Cata”, George Voiculet ne-a declarat: “In cazul in care aceasta gropa va fi inchisa, noi vom depozita deseurile inerte acolo unde va decide Primaria Braila. Noi ducem acolo deseuri inerte, care au in compozitia lor resturi de metal, armaturi, saci, folii, care provin de la materialele de constructii. Dar si pamant care are si frunze si multe resturi”. Sunand la sediul „RER Ecologic Service”, directorul Constantin Silisteanu nu a putut sa spuna decat ca deseurile inerte vor fi depozitate in locul pe care il va stabili municipalitatea. In legatura cu provenienta altor tipuri de deseuri decat cele inerte, seful de la RER a spus: „Angajatii nostri nu au dus la acel depozit alte tipuri de deseuri, in afara celor provenite in urma activitatilor de constructie si demolare”. Asa cum reiese si din fotografiile noastre, toate itele duc spre ECO, asadar operatorul din subordinea CLM, ale carei utilaje fac transporturi frecvente si despre care cititorii nostri ne-au informat ca ar transporta gunoiul pe soseaua dig, dupa ce il amesteca cu pamant in incinta de pe Ramnicu Sarat. Numai ca directorul Alexandru Micu a tot amanat explicatiile cu privire la aceste lucruri pana nu le-a mai oferit deloc.
Insa cel care este deasupra tuturor si ar fi trebuit sa fie prima persoana care sesizeaza in ce hal arata intrarea/ iesirea dinspre Galati, pe langa faptul ca a devenit un focar de infectie, este chiar primarul Aurel Simionescu. Desi stia inca de vinerea trecuta de ce il cautam, la ultimul telefon pe care l-am dat, in ciuda tuturor insistentelor, ne-a raspuns …soferul.
Chiar daca Aurel Simionescu nu a dorit sa ofere nici el explicatii pentru halul in care isi bat joc de Braila si de braileni oamenii pe care ii are in subordine si pe care ii sustine cu pretul compromiterii sale, nu a putut trece peste decizia Garzii de Mediu: luni, in jurul orei 14:00, la depozitul de deseuri inerte se adunau toate resturile care nu ar fi trebuit sa ajunga acolo niciodata, daca autoritatile locale ar fi impus respectarea regulilor. Cum lor nu le pasa de aspectul orasului si de sanatatea noastra, noi nu putem decat sa-i sanctionam la vot.
In fisierul atasat gasiti raspunsul Ministerului Mediului la solicitarea noastra, in care scrie negru pe alb ca depozitarea de materiale periculoase in depozite neautorizate este de natura penala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *