Garda de Mediu a stopat tunderea copacilor din Parcul Herastrau. Primaria Capitalei a taiat ilegal 83 de arbori

0
688
Garda de Mediu a stopat tunderea copacilor din Parcul Herastrau. Primaria Capitalei a taiat ilegal 83 de arbori
Garda de Mediu a stopat tunderea copacilor din Parcul Herastrau. Primaria Capitalei a taiat ilegal 83 de arbori
Garda de Mediu a stopat tunderea copacilor din Parcul Herastrau. Primaria Capitalei a taiat ilegal 83 de arbori

Primaria Capitalei a toaletat fara avizele legale 83 de copaci seculari din Parcul Herastrau, monument istoric, potrivit unei constatari facute de Garda Nationala de Mediu. Municipalitatea a inceput in urma cu cateva zile sa toaleteze arborii din acest parc, aleea din fata Arcului de Triumf, din coroanele acestora ramanand cateva bete. Deputatul Remus Cernea a catalogat aceasta actiune drept o „mutilare” si „barbarie”, sesizand Garda de Mediu. Institutia de control a interzis municipalitatii sa mai toaleteze arborii care nu reprezinta pericol pentru trecatori si a amendat-o.

„In urma sesizarii pe care am facut-o la Garda de Mediu, aceasta a intervenit si a stopat mutilarea copacilor din Parcul Herastrau, amendandu-i totodata pe cei responsabili cu distrugerile aduse acestui simbol al capitalei. Dupa verificarea documentelor si dupa constatarea situatiei de fapt din parc la fata locului, s-a retinut ca erau autorizate interventii asupra a doar 17 arbori, in timp ce au fost brutal taiate crengile a 100 dintre acestia, conform cercetarii realizate de Garda de Mediu. Asadar, s-a intervenit avuziv, fara nici un fel de justificare asupra a cel putin 83 de arbori, sanatatea si viata acestora fiind puse grav in pericol”, a declarat deputatul Remus Cernea.

Acesta cere demiterea persoanelor responsabile pentru aceasta situatie.

„Din declaratiile reprezentantului ALPAB, in data de 24.06.2013, s-a produs un incident si anume o sarpanta (creanga) a unui stejar tanar s-a desprins si a accidentat o persoana, incident in urma caruia persoana in cauza a necesitat ingrijiri medicale. Ca urmare a incidentului s-a instituit un dosar penal la sectia 2 Politie, avand ca infaptuitor Administratia Lacuri, Parcuri si Agrement. Totodata, reprezentantul ALPAB declara ca toti arborii din Parcul Herastrau nu au fost toaletati de peste 10 ani si datorita conditiilor meteo nefavorabile si a faptului ca zonele sunt intens tranzitate, reprezinta un pericol pentru siguranta traficului pictorial”, se arata in raspunsul Garzii de Mediu adresat deputatului Remus Cernea.

Totodata, Garda de Mediu a dispus „interzicerea toaletarii arborilor din Parcul Herastrau, cu exceptia arborilor ce pot afecta siguranta persoanelor prin ruperile si desprinderile arborilor, precum si elementelor acestora, ca urmare a gradului de imbatranire avansat sau a starii fitosanitare precare”.

Reprezentantii Primariei Capitalei spun ca arborii erau uscati.

In aceasta perioada se fac taieri de corectie, de regenerare si de reducere a coronamentului arborilor. Lucrarea ce se executa in prezent la arborii aflati in declin biologic din zona de aliniament alei, iar aceasta operatiune se impune deoarece crengile principale sunt uscate si deteriorate peste 80%. Daca nu s-ar executa aceasta lucrare obligatorie, arborii batrani ar fi in pericol de prabusire totala sau rupere a crengilor din cauza intemperiilor care se prevad in urmatoarele saptamani. Reducerile se executa puternic in coronament pentru echilibrarea acestor arbori astfel incat sa se poata preveni pericolul ruperii sau prabusirilor de ramuri, acestea fiind ingreunate de excesul de umiditate provocat de precipitatii mixte sau chiciura. Toate lucrarile de reducere si regenerare coronament se executa in baza avizelor de specialitate emise de catre Directia Mediu don Primaria Capitalei”, explica rexprezentantii municipalitatii intr-un raspuns trimis marti la solicitarea HotNews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.