Garda de Mediu Maramures a acordat in 2011 amenzi de peste 11 miliarde lei vechi

  0
  405
  Garda de Mediu Maramureş a acordat în 2011 amenzi de peste 11 miliarde lei vechi
  Garda de Mediu Maramures a acordat in 2011 amenzi de peste 11 miliarde lei vechi

  In cadrul sedintei de Colegiu Prefectural a mai fost prezentat astazi raportul privind activitatea Comisariatului judetean Maramures al Garzii Nationale de Mediu pe anul 2011. Comisarii Garzii au aplicat sanctiuni in valoare de peste 11 miliarde de lei vechi si au dispus suspendarea activitatii pentru 12 societati comerciale.

  In urma controalelor efectuate, Garda de Mediu Maramures a intocmit 3 sesizari ale organelor de cercetare penala pentru o societate din Moisei care se ocupa cu exploatarea ilegala de masa lemnoasa in zona de protectie Vinderel din Parcul Natural Muntii Maramuresului dar si pentru 13 persoane fizice si un agent economic pentru exploatarea ilegala a andezitului din Aria Naturala Ignis. In vizorul Garzii de Mediu a intrat si societatea CONVERSMIN SA si subcontractorii sai – pentru nerespectarea prevederilor Acordului de Mediu pentru executia lucrarilor de inchidere si ecologizare a perimetrului de cercetare geologica Repedea – Poienile de sub Munte. Oficialii Garzii de Mediu Maramures acuza ca si Prefectura Maramures si-a dat acordul pentru acest fapt insa prefectul judetului sustine contrariul. „Inclusiv reprezentantii dumneavoastra, mi se pare, au semnat receptia. Din ceea ce cunosc eu, s-a semnat. Eu si domnul Viorel Iancu suntem singurii ca autoritati de mediu care nu am fost de acord. In 16 decembrie 2009 a fost asta. S-au suparat asa de tare incat au ajuns sa depuna pentru mine o plangere penala pentru abuz in serviciu. Ori daca asta e abuz in serviciu, n-ar mai trebui sa discutam”, a punctat comisarul sef al Garzii de Mediu Maramures, Calin Crisan. „De la noi nu, noi nu am participat. In ce an a fost? Stiti foarte bine ca am fi refuzat”, s-a scuzat prefectul judetului Maramures, Sandu Poco. „Domnule prefect, realitatea este alta”, a replicat Calin Crisan.

  Si primarul comunei Repedea, prezent la sedinta, a tras un semnal de alarma cu privire la poluarea din zona Repedea-Poienile de sub Munte, dand ca argument numarul mare de copii care s-au nascut cu malformatii. „In timpul asta din 1971 pana in 2012, la noi s-au nascut 17 copii bolnavi, cu buza de iepure, cu gura de lup, fara mana, fara degete. Am 17 cazuri.”, a spus primarul comunei Repedea, Pavel Tiudic.

  Echipele de control ale Garzii de Mediu au monitorizat cu atentie si gradul de salubrizare al localitatilor. Unitatile administrativ teritoriale care au prezentat in 2011 un grad de salubrizare nesatisfacator sunt orasele Borsa, Viseu de Sus, Cavnic si comunele Poienile de sub Munte, Calinesti, Sisesti, Dumbravita, Cernesti, Bistra, Viseu de Jos, Coltau, Bicaz, Sacel, Rozavlea si Bocicoiu Mare. Acestora le-au fost aplicate amenzi contraventionale in valoare totala de 83.000 lei.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.