Gavrilescu: Facem un studiu pentru un Program multianual de impaduriri

Gavrilescu: Facem un studiu pentru un Program multianual de împăduriri
Gavrilescu: Facem un studiu pentru un Program multianual de impaduriri
Gavrilescu: Facem un studiu pentru un Program multianual de impaduriri

Ministerul Mediului va realiza un studiu pentru identificarea la nivel national a tuturor terenurilor degradate apte pentru a fi impadurite, care va sta la baza unui Program multianual de impaduriri, a declarat ministrul Gratiela Gavrilescu.

„Conservarea padurilor din Romania trebuie abordata prin planuri pe termen lung, nu de la un an la altul. De aceea, in perioada 2015-2016 vom realiza un studiu pentru identificarea la nivel national a tuturor terenurilor degradate apte pentru a fi impadurite, studiu care va sta la baza unui Program multianual de impaduriri”, a declarat Gratiela Gavrilescu.

Ministrul a semnat, miercuri, cu ocazia lansarii campaniei de primavara de plantari, un protocol de colaborare cu Asociatia Comunelor din Romania (ACOR) si organizatiile neguvernamentale Let’s Do It, Romania si Plantam fapte bune in Romania.

Protocolul prevede ca Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP), prin Romsilva, pune la dispozitie 2 milioane de puieti forestieri, care urmeaza sa fie plantati pe terenuri situate in afara fondului forestier national, in cele doua campanii de plantare, din primavara si toamna. La randul sau, Asociatia Comunelor din Romania va solicita primariilor membre sa identifice si sa puna la dispozitie terenurile care urmeaza sa fie impadurite cu sprijinul voluntarilor ONG-urilor semnatare.

MMAP si-a propus, in anul 2015, sa sustina extinderea fondului forestier national cu peste 7.000 de hectare.

Tinta asumata de MMAP este sustinuta si de Fondul de Mediu, prin lansarea unui Program in valoare de 150 milioane lei, suma din care se poate asigura finantarea impaduririi pentru circa 4.000 ha.

„Programul este conceput de asa maniera incat vom deconta si cheltuieli de intretinere si paza a suprafetelor impadurite, pentru a avea garantia atingerii maturitatii acestora”, a mai spus ministrul Gratiela Gavrilescu.

Administratia Fondului pentru Mediu va asigura finantarea in continuare a proiectelor de impaduriri incheiate in anii anteriori, respectiv 385 ha impaduriri, 226 ha completari curente si 48 ha refacerea plantatiilor afectate de calamitati.

De asemenea, MMAP finanteaza lucrari de impadurire pe terenuri degradate devenite inapte pentru agricultura, dar care pot fi puse in valoare prin impadurire. In acest scop, pentru anul 2015 s-au alocat doua milioane de lei de la bugetul de stat si 25,5 milioane lei din fondul de ameliorare a fondului funciar cu destinatie silvica.

Tot pentru anul 2015, MMAP finanteaza, cu suma de 36,3 milioane de lei, realizarea a 1.111 ha de perdele forestiere de-a lungul drumurilor nationale stabilite de CNADNR.

In Romania, aproximativ 10 judete inregistreaza suprafete de padure sub 10 la suta din suprafata. Mai mult decat atat, in Calarasi, Teleorman, Braila, Constanta si Ialomita suprafetele impadurite abia ating 5 la suta din suprafata totala, informeaza MMAP.

Fondul forestier al Romaniei avea o suprafata de 6,54 milioane hectare in 2013, in crestere cu 9.356 hectare (0,14%) comparativ cu 2012, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica anul trecut.

Suprafata fondului forestier proprietate publica a statului, administrata de Romsilva, era de 3.227.907 ha, la sfarsitul anului 2013.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *