Potrivit expertului in chestiuni de energie, Catalin Dimofte, rezervele de gaz ar trebui exploatate si nu pastrate pentru rezerva strategica, intrucat in timp, valoarea lor ar putea scadea.
Platforma de exploatare a gazelor. Foto: Reuters.
Share on email Share on facebook Share on twitter Share on googlebuzz Share on facebook_like
Expertul in chestiuni de energie, Catalin Dimofte, sustine ca gazele descoperite in Marea Neagra nu vor elimina importurile de petrol.
„Deci, faptul ca se gasesc niste gaze, volumul e mare, asta sa spunem ca o sa ne acopere consumul intern aproape in totalitate sau in totalitate, dar nu o sa elimini importurile de petrol de exemplu”, a declarat Catalin Dimofte, intr-un dialog cu redactorul Radio Romania, Catalin Lenta.
Expertul in chestiuni de energie, Catalin Dimofte, spune ca exploatarea gazelor „e un pas in directia independentei energetice.”
Potrivit acestuia, ele ar trebui exploatate si nu pastrate pentru rezerva strategica.
„Eu cred ca ar fi bine de exploatat. Nu neaparat, cu o viteza si cu o disperare extraordinara, dar ar fi bine totusi de exploatat pentru ca lumea este intr-o tranzitie energetica dinspre resurse neregenerabile, cum este si gazul, catre altceva. E posibil ca intr-un orizont foarte lung de timp ele sa numai insemne mare lucru”, este de parere expertul.
Un zacamantul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivaleaza cu de 3-6 ori consumul anual al Romaniei a fost descoperit in Marea Neagra la sfarsitul lunii februarie.
Luni, presedintele Traian Basescu a precizat ca inceperea lucrarilor de exploatare a gazelor din Marea Neagra ar putea fi posibila din 2015-2017, iar Romania ar putea deveni independenta din punct de vedere energetic.
Piata romaneasca a gazelor naturale a crescut anul trecut cu 3%, la 14,2 miliarde metri cubi, potrivit datelor prezentate miercuri de OMV Petrom.
Astfel, descoperirea din Marea Neagra este echivalenta cu de trei pana la sase ori cererea interna anuala, la rezervele estimate de companii.
Petrom a extras anul trecut 5,23 miliarde metri cubi de gaze naturale, cu 3% mai mult decat in 2010.
Celalalt mare producator de gaze din Romania, compania de stat Romgaz, produce cantitati apropiate de cele extrase de Petrom.
Consumul intern este acoperit atat din productia Romgaz si Petrom, cat si prin importuri din Rusia, de la grupul Gazprom.
Productia de gaze a OMV a stagnat anul trecut la aproximativ 8,3 miliarde metri cubi, reiese din datele prezentate de grupul austriac.