Cladiri Verzi: Proiectare Sustenabila. Design Integrat

Cladiri Verzi: Proiectare Sustenabila. Design Integrat

O abordare holistica incepe din faza de proiectare cu implementarea strategiilor sustenabile si ia in considerare analiza pe ciclul de viata a intregii cladiri. Acest tip de abordare este esential pentru maximizarea potentialului tehnologiilor individuale si inovatoare. Astfel, un grup variat de specialisti sunt implicati la diferite niveluri ale procesului de proiectare, fiind luati in considerare factori precum: schimbarile climatice, arhitectura cladirii, nivelul de confort, materialele si sistemele folosite, sanatatea si securitatea ocupantilor.

In mod traditional, majoritatea proiectelor urmeaza o abordare secventiala, in care, dupa finalizarea unei anumite etape se trece la urmatoarea. Un proces de design integrat (Integrated Design Process – IDP) implica toti participantii in faza de pre-design a proiectului. Intalniri, discutii, workshop-uri multidisciplinare unifica proprietar, arhitecti, ingineri, constructori, consultanti. Acestia colaboreaza muncind in echipa, contrar abordarii traditionale, care implica comunicare minima intre specialisti si rezulta in cladiri cu performanta redusa.

Echipa de proiectare integrata este o echipa formata din toti actorii implicati intr-un proiect, din primele etape ale acestuia, inclusiv proiectantii, reprezentantii proprietarului, a antreprenorului general si a subcontractorilor.

IDP poate sa optimizeze performanta cladirii cu costuri minime si fara a necesita modificari pe parcursul etapelor intermediare. Studiile arata ca implementarea proiectarii in sistem integrat are un impact major asupra nivelului de performanta al cladirii si a costurilor implicate.

 

Beneficii datorate implementarii IDP:

●    minimizarea costurilor;

●    durata mai redusa de executie a proiectului;

●    performanta optima a cladirii.

 

Performanta energetica a unei cladiri depinde nu numai de performanta elementelor individuale dar si de modul in care acestea functioneaza ca sisteme integrate, in armonie.

 

Elena Rastei, Romania Green Building Council

 

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente