GEnx este noul motor de avion care emite cea mai redusa cantitate de gaze

genx.jpg“Negru este noul Verde” – au afirmat oficialii GE la prezentarea noului motor de avion GEnx in cadrul Paris Air Show

GE a prezentat in cadrul expozitiei de la Paris noul motor cu reactie de mari dimensiuni GEnx care a si inregistrat cele mai rapide vanzari din istoria GE.

GEnx este un motor inovator proiectat inca de la inceput cu focus pe componenta eco. Rezultatul este ca GEnx este motorul care emite cea mai redusa cantitate de gaze. Noul motor GEnx-1B contine o cantitate record de carbon compozit folosit la producerea paletei ventilatorului si a carcasei ventilatorului motorului. Aceasta compozitie “neagra” reduce greutatea aeronavei cu 450 Kg, ceea ce se reflecta in economii de combustibil si, mai departe, in emisii mai mici de CO2.

Eficienta consumului de combustibil creste astfel cu pana la 15% prin comparatie cu motorul GE CF6, pe care noul motor il va inlocui, ceea ce are ca rezultat reducerea cu 15% a emisiilor de CO2, precum si o economie a utilizarii combustibulului de peste 2 milioane USD pe an la nivelul fiecarei aeronave.

“Motorul nostru GEnx este dovada faptului ca inovatiile cu consum redus de combustibil si nivel scazut de emisii sunt in continuare critice pentru clientii industriei,” a declarat John Rice, Vice-presedinte GE.

In cadrul Paris Air Show, GE a anuntat parteneriate si contracte in valoare totala de peste 8 miliarde USD, printre care si contractul cu Etihad Airways, compania aeriana nationala a Emiratelor Arabe Unite. Aceasta a ales motorul GEnx-1B pentru noua sa flota compusa din 35 de aeronave Boeing 787-9 precum si alte 10 motoare GE90-115B pentru aeronavele Boeing 777-300ER, valoarea totala a ambelor comenzi de motoare fiind de 2,2 miliarde USD.

Date suplimentare:

* Daca intreaga flota aviatica a lumii inluzand avione cu capacitate de 200-300 de pasageri ar fi echipate cu GEnx, reducerile de emisiile anule de CO2 ar fi echivalente cu efectul obtinut prinscoaterea a 800.000 de masini din circuit sau cu plantarea a 1,2 milioane acri de padure.

* Aceeasi flota echipata astfel ar putea salva 500 milioane galoane de combustibil anual – cantitate suficienta pentru a transporta mai mult de 12 milioane de pasageri de la NY la Londra cu o aeronava de tip Boeing 787 Dreamliner.

* Motoarele GEnx estimate a fi vandute in urmatorii 20 de ani, vor emite cu aproximativ 77 milioane tone mai putine gaze cu efect de sera, raportat la vechile motoare.

Interviu cu Tom Brisken, GEnx Project Manager la Paris Air Show

http://www.youtube.com/watch?v=nFDWgVSiOzY&feature=channel

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,152FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente