O idee controversata: arbori sintetici in locul celor naturali ?

Este cunoscut faptul ca arborii absorb cantitati foarte mari de CO2 si ca principala solutie de protejare a mediului a constat in plantarea acestora, in special in zonele centralelor cu emisii de carbon si a altor factori poluanti. Dar poate omul sa creeze un arbore mai bun ?

Un profesor al Universitatii Columbia din New York este de parere ca da. El si compania sa, Global Research Technologiessynthet-tree.jpg (Tehnologii globale de cercetare), au creat un arbore sintetic care, dupa spusele acestora, captureaza dioxidul de carbon de 1000 de ori mai repede decat copacii naturali, fara a avea nevoie de lumina soarelui.
Arborii prezinta frunze din plastic care absorb dioxidul de carbon intr-o camera mica. Gazul este apoi lichefiat si poate fi folosit drept combustibil sau fertilizant. Acesti arbori colecteaza 1000 kg de CO2 la fiecare 200 kg pe care le emit si fiecare copac poate absorbi 90000 de tone de CO2 pe an.
Cu toate ca fabricarea lor este la fel de costisitoare precum cea a unui autoturism, performantele acestor produse le-ar putea justifica pretul. Capacitatea arborilor sintetici de a captura CO2 fara a avea nevoie de lumina solara inseamna ca acestia pot fi folositi in spatii inchise si intunecoase, unde arborii naturali n-ar supravietui. Arborii sintetici ar putea fi folositi pentru a combate efectele centralelor precum si in alte zone afectate de emisiile de carbon, in scopul de a echilibra nivelul de CO2 ajuns in atmosfera.

Fiind o idee controversata, vom prezenta in continuare cateva din comentariile cititorilor de pe publicatia sursa:
– Daca vom captura cantitati mari de CO2, va fi acesta rafinat in asa fel incat sa elibereze oxigen ?
– Oamenii nu pot creea nici un fel de tehnologie care sa concureze cu natura. Intr-adevar, poate ca aceste produse pot captura cantitati mai mari de CO2 decat un arbore natural, dar nu trebuie sa neglijam toate celelalte beneficii pe care copacii naturali le aduc: habitat, productie de oxigen, protectie impotriva alunecarilor de teren, etc. Cred ca ar trebui sa plantam mult mai multi arbori naturali si sa lasam aceste prostii.
– problema consta in cantitatea mare de energie pe care probabil ca acesti arbori o necesita pentru a absorbi si apoi lichefia dioxidul de carbon

Sursa: EcoGeek

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *