Germania: Pretul graului a ajuns la cel mai inalt nivel din ultimii 25 de ani

0
393
Peste 20 de ani, graul peren va devenii una dintre cele mai importante culturi comerciale spun cercetatorii australieni

Pretul mediu pentru tona de grau standard a ajuns la 250 de euro, in timp ce graul de cea mai buna calitate se vinde cu 285 de euro pe tona, a anuntat Federatia Morarilor din Germania, potrivit www.agrointel.ro

“Morarii nu mai pot absorbi o astfel de crestere a costurilor (…) Majorarea cheltuielilor legat de aprovizionare trebuie sa fie inclusa in preturile de vanzare”, avertizeaza federatia.

Cresterea preturilor a avut loc pe fondul recoltelor proaste de cereale de anul trecut la nivel mondial, context care a dus la micsorarea rezervelor mondiale de cereale, urmarea fiind marirea preturilor. Nici pentru acest an, premisele nu sunt deloc optimiste pentru tari mari producatoare de grau precum SUA sau Rusia.

In ce priveste Germania, prognozele arata ca la grau si secara productia din acest an va fi mai mica cu un milion de tone, comparativ cu media din ultimii cinci ani, afirma Hans-Christoph Ehrling, presedintele federatiei.

La nivel de federatie, o majorare cu 50 de euro a pretului la tona de grau sau de secara mareste costurile morarilor cu materiile prime cu 400 milioane de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.