Germania are planuri ambitioase. Cea mai mare putere industriala a Europei si al saselea poluator mondial isi propune ca pana in 2020 sa devina un campion al protectiei mediului si un exemplu in privinta respectarii normelor ecologice.
La reuniunea ONU de la Bali, consacrata schimbarilor climatice, Germania a prezentat un proiect extrem de indraznet prin care spera sa ajunga in urmatorii 10 ani cea mai „curata” economie a lumii. Proiectul prevede o reducere cu 40% a emisiilor de gaze cu efect de sera, in raport cu nivelul din 1990. La loc de cinste pe agenda acestei reforme energetice Berlinul a plasat investitiile in sursele de energie regenerabila.
Pana in 2020 acestea ar trebui sa asigure pana la 30% din productia totala de energie electrica a tarii, fata de numai 15% in prezent. Imediat dupa incheierea summitului de la Bali, la care ONU si-a stabilit politica de mediu post-Kyoto, Germania a adoptat ambitiosul program, compus din 14 proiecte de lege si decrete, prin care ar trebui sa depaseasca astfel cu aproape 10% exigentele Uniunii Europene in probleme de mediu. Proiectul de buget pe 2008 al Berlinul prevede aproape 2,6 miliarde de euro pentru protejarea mediului, ceea ce reprezinta o crestere cu 200% fata de 2005.
Printre masurile concrete se afla stimularea consumului de energie regerenerabila la nivelul gospodariilor, prin alocarea unor subventii de 500 de milioane de euro pana in 2009 si introducerea unei taxe pe autovehicule in functie de cantitatea de CO2 emisa.
Sursa: Money Channel