Gernot Minke, bio-arhitect: In casele eco traiesti cu natura

Metoda traditionala romaneasca de a construi casele din chirpici este acum la moda in intreaga lume. Arhitectul german Gernot Minke ne arata ca locuintele din pamant si materiale naturale sunt extrem de avantajoase.Gernot Minke

Celebrul bio-arhitect Gernot Minke este prezent in acest weekend la festivalul de filme eco „Green Planet Blues” de la Sinaia.

Profesorul ne-a vorbit despre materialele de constructie eco, aratandu-ne avantajele lor. „Poti sa faci ce vrei cu materialele naturale, precum lutul, intrucat sunt flexibile si se pot prelucra dupa dorinta”, a spus Minke.

Care sunt avantajele unei case din materiale naturale?

” In primul rand climatul: in orice anotimp exista o umiditate de 50% in casele eco. Iarna este excelent, pentru ca din cauza aerului uscat exista tot felul de probleme cu gatul. Avand umiditate 50%, scapam de acestea. Alt avantaj este faptul ca energia solara este pastrata intre peretii casei, iar amprenta asupra mediului este aproape 0. Unul dintre cele mai importante avantaje este si pretul mic de constructie”, a precizat Gernot Minke.

Pentru o casa pe structura de lemn si pereti din paie, costul este de doar 5.000 de euro. In Brazilia, arhitectul a realizat case din paie de orez, acesta folosind in fiecare tara sau regiune materiale locale.

Materialul preferat de Minke in prezent, dupa lut, este bambusul. „In 4-5 ani creste si se poate folosi pentru structurile de case (…) In Asia exista cladiri pe astfel de structuri de peste 20 de etaje”, a aratat arhitectul. Minke a subliniat ca un dom de bambus, ce cantareste 200kg, poate sustine de 100 de ori mai multa greutate.

Gernot Minke a precizat pentru REALITATEA.NET ca bambusul folosit la constructii este crescut, in general, pe plantatii speciale si nu este luat din paduri, prin defrisari. In China, una din principalele tari unde creste bambus, ursii panda sunt in pericol de disparitie mai ales din cauza distrugerii padurilor de bambus, singura lor hrana.

Casele din pamant, rezistente la cutremure

Multe case din materiale moderne nu rezista la cutremure din cauza greselilor de proiectare, a atentionat profesorul german. „In bio-arhitectura, de exemplu, exista spatii libere in pereti doar pe verticala, ce se pot misca la cutremure, nu pe orizontala cum exista la constructiile clasice. Un alt element creat pentru rezistenta la cutremure sunt elementele in forma de L, intrucat aceasta forma este mult mai rezistenta”, a spus Minke.

Cine doreste sa consulte manualul constructiilor rezistente la cutremure, poate accesa site-ul arhitectului, http://www.gernotminke.de

Daca astfel de case sunt vazute de catre romani bune ori pentru oamenii cei mai saraci ori pentru cei mai bogati si mai excentrici, in Germania bio-arhitectura este des intalnita la clasa mijlocie, eco-constienta. Pentru arhitecti insa, nu este prea interesanta, intrucat ia timp dublu la proiectare si aduce mai putini bani, subliniaza Gernot Minke.

Gernot Minke este arhitect si profesor la Universitatea din Kassel, Germania si director la Building Research Institute. Cercetarile sale se focalizeaza asupra folosintei plantelor pentru constructia de case la preturi reduse, cladirilor rezistente la cutremure, noilor tehnici de constructie cu pamant si structurilor de bambus. Din 1979 are propriul birou de arhitectura ecologica, realizand peste 60 de case din materiale naturale in Argentina, Brazilia, Chile, Germania, Ecuador, Guatemala, India si Ungaria. Gernot Minke si-a realizat propria casa din lut.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *