Ghena de gunoi, mutata la cimitir

0
381

Dincolo de micile „depozite” de deseuri dintre blocuri sau din apropierea parcurilor, in Craiova sunt cateva „rampe” de gunoi in toata regula. Ilegale, desigur, si aflate in concurenta directa cu groapa de gunoi a orasului.
deseuri in cimitir
La intretaierea strazilor Bucura si Popova, undeva in spatele unor vile somptuoase, se afla cimitirul Popova din cartierul craiovean Romanesti. Straduta pe care este situat si care arata, mai degraba, ca un drum prafuit de tara nici macar nu are nume. Localnicii o numesc pur si simplu strada cimitirului, dar nu ar gresi daca ar numi-o drumul muntilor de gunoi. De ce? Pentru ca aici isi arunca gunoiul cei care locuiesc pe strazile Bucura, Potelu si Oltenita si nu au un contract incheiat cu Serviciul de Salubritate. Intrarea in cimitir este intesata de mormane de deseuri, ce se intind de o parte si de alta a drumului care duce la blocurile ANL. Se pare ca nimeni nu este deranjat de resturile de tot felul aruncate la intamplare. „Strada nu are nume, cel putin eu asa stiu. Ii zicem strada cimitirului. Toti cei care nu au pubele de la Salubritate arunca acolo gunoiul. Sunt destui pe aici. Si eu i-am vazut dimineata, pe la ora cinci, cu saci, cu plase cum se duc si arunca acolo. Ar trebui urmariti si amendati. Eu am pubela, vine masina in fiecare miercuri si ridica gunoiul”, a spus Ion Ciocan.
„Pavajul” pestrit de resturi menajere, gunoi de grajd, moloz si hoituri este cunoscut si celor de la Serviciul de Salubritate. Angajatii sai trec prin zona atunci cand sunt avertizati sau, mai degraba, trasi de maneca. Ridica mizeria intinsa pe zeci de metri si… atat. „De foarte mult timp este aceasta situatie. Este un cartier periferic de case, unde oamenii cresc animale. Tocmai de aceea, in mare parte, duc acolo gunoiul de grajd. Si cei care nu au contract incheiat cu noi arunca acolo. Este o strada laturalnica si localnicii depoziteaza aici in voie. Ce sa mai vorbim de sortarea deseurilor!”, a declarat Sorin Ciobanu, director al Serviciului Public de Salubritate Craiova.

Nu sunt bani nici pentru cos

Nici locatarii de la blocuri nu o duc prea bine in acest sens. Multe asociatii de proprietari au cerut ca la imobilele lor sa fie amenajate rampe speciale pentru cei care arunca la tomberon nu numai gunoi menajer. Adica resturile care rezulta in urma modificarilor facute in apartament, moloz, grinzi, tocarie veche. Acest gunoi in plus le incarca mereu factura, pentru ca unii repara sau fac imbunatatiri, dar la plata sunt trecuti toti. „Noi am cerut celor de la primarie ca la blocurile arondate asociatiei noastre sa se construiasca o platforma unde sa se depuna gunoiul ce ramane dupa toate transformarile pe care le fac locatarii prin casa. In alte cartiere am vazut ca exista asa ceva. Gunoiul sa nu mai fie aruncat anapoda la tomberoane sau chiar la coltul strazii. Am vorbit cu un anume domn Mircea Marian de la Biroul salubritate din cadrul primariei. Asta s-a intamplat in toamna anului trecut, cand am solicitat si punerea unor cosuri de gunoi, ca in zonele centrale, dar pana acum nu am primit nici un raspuns”, a spus presedinta Asociatiei de proprietari nr. 26 Brazda lui Novac, Mihaela Vasilescu.
Autoritatile administratiei locale sustin ca, atata timp cat nu s-a votat bugetul, nu au bani nici macar pentru un cos de gunoi. In schimb, cei de la Salubritate spun ca oamenii ar trebui sa solicite o masina care sa ridice resturile din constructii. Dar multi nu o fac, pentru ca sunt taxati: pentru un metru cub de moloz trebuie sa plateasca 160 de lei si mai bine il arunca la tomberon sau la colt de strada. Numai sa nu-l vada vecinul sau politistul comunitar, ca ridicarea lui oricum se face pe bani publici sau intra pe factura de gunoi a asociatiei la cheltuieli suplimentare.

Sursa: Gazeta de Sud

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.