Un recent raport CITES afirma ca braconarea gheparzilor pentru un comert ilegal care transforma aceste feline in “animale de casa de lux” impinge aceasta specie, si asa vulnerabila, in pragul extinctiei, scrie site-ul Inhabitat, citand publicatia The Guardian.
Puii de ghepard sunt cei vizati de braconieri, care ii rapesc din salbaticie si ii transporta din Africa inspre statele unde exista cerere pentru astfel de animale, considerate de lux. Din pacate, cei mai multi pui nu supravietuiesc transportului (mai exact, 70% dintre ei mor), arata raportul CITES. Tarile afectate de aceasta problema au reactionat, intr-un final si vor sa ia masuri impotriva braconierilor si traficului cu gheparzi. Populatia de gheparzi din lume a scazut cu 90% in ultimul secol, din cauza pierderii habitatului si vanatorii; se estimeaza ca mai exista aproximativ 10.000 de exemplare in libertate. Cel mai rapid animal de pe planeta se afla pe Lista Rosie a IUCN a speciilor amenintate, fiind catalogata drept vulnerabila. Gheparzii aflati in libertate sunt impartiti in sub-specii distincte, intre care unele abia daca mai numara 250 de indivizi. Braconierii rapesc si pana la 30 de pui odata, ceea ce pune foarte serios in pericol toate aceste sub-specii.
“Gheparzii sunt oarecum diferiti de alte feline mari, pentru ca pot fi imblanziti relativ usor, mai ales daca sunt preluati de mici. In sud-vestul si centrul Africii exista o traditie a gheparzilor tinuti ca animale regale de vanatoare, ceea ce explica si cererea din prezent pentru pui de ghepard si traficul intens cu animale vii”, noteaza raportul citat. In statele din Golf (Orientul Mijlociu), spre exemplu, gheparzii au cel mai inalt statut de animale de casa si se pare ca se comporta bine inclusiv cu copiii. Pentru ca animalele acestea nu se reproduc bine daca sunt captive, cei care doresc un ghepard il cumpara de la traficantii care il rapesc de mic din salbaticie. Anual, aproape 90 de animale din aceasta specie sunt vandute cu acordul CITES pentru gradini si parcuri zoologice, in special (dar este vorba de animale crescute in captivitate); cifrele traficului raman, insa, doar estimative. Important este, remarca raportul citat, ca tarile din Orientul Mijlociu au recunoscut ca exista o problema in aceasta privinta si ca s-a ajuns la concluzia ca este necesara luarea unor masuri concrete si coerente pentru a stopa declinul si asa puternic al spectaculosilor gheparzi.