Ghetarii chilieni se topesc cu o viteza nemaiintalnita

Ultima expeditie de cercetare catre Campul de Gheata din Patagonia de Sud a demonstrat ca ghetarii alpini din Anzii chilieni si argentinieni dispar cu o viteza mult mai mare decat prognozase pana acum comunitatea stiintifica.patagonia

Conform unei analize preliminare efectuata de cercetatori de la NASA si Centrul pentru Studii Stiintifice din Chile (CECS), ghetarii dispar cu o viteza alarmanta. Masele de gheata din Patagonia se topesc mai mult si la altitudini mult mai mari decat in orice alt loc din lume, chiar daca se iau in considerare si Alaska sau Himalaya. Ghetarii contin aproximativ 75% din apa dulce a lumii.

Pana recent se credea ca gheata se pierdea in zonele de jos si ca ninsoarea din zonele inalte ar putea compensa aceste pierderi. Dar, in conditiile subtierii ghetii atat la altitudini ridicate cat si la cele scazute, pierderea de masa a ghetarilor din Patagonia se estimeaza ca va fi mult mai semnificativa decat se calculase pana acum.

Majoritatea celor 3500 de ghetari identificati in Chile se gasesc in Patagonia, iar cei mai multi dintre ei prezinta scaderi semnificative ale volumului si suprafetei din cauza schimbarilor climatice, fiind chiar in pericol de a disparea complet. Aceasta topire contribuie semnificativ la cresterea nivelului marilor si oceanelor.

Scaderea masei ghetarilor din Patagonia si mai ales topirea accelerata a sectiunilor de la altitudini joase, a fost observata in urma unor studii prin satelit efectuate in 1996 si mai recent, de cercetatori japonezi si de Eric Rognot, de la NASA, in 2003.

Campul de Gheata din Patagonia de Sud detine a treia concentrare de gheata continentala, dupa Antarctica si Groenlanda. Majoritatea ghetarilor din Patagonia sunt protejati, facand parte din diverse parcuri nationale, cum ar fi Torres del Paine si Bernardo O”Higgins in Chile sau Los Glaciares in Argentina.

Temperaturile ridicate asociate cu topirea ghetarilor si schimbarile climatice sunt in principal cauzate de emisiile de dioxid de carbon si alte gaze cu efect de sera. Esecul statului Chile de a crea un cadru rezonabil pentru dezvoltarea sectorului energiei regenerabile a rezultat in acordarea luminii verzi pentru cresterea productiei de electricitate pe baza de carbune si motorina, tehnologii foarte poluante. Autoritatile confirma ca, in lipsa unor actiuni de contracarare a acestei tendinte, emisiile de dioxid de carbon ale tarii vor creste de patru ori in urmatorii 20 de ani.

Sursa: Infomediu Europa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *