Investitiile in energia verde le depasesc pe cele in combustibili fosili

Energia verde a atras mai multe investitii decat cea bazata pe combustibili fosili pentru prima data anul trecut, conform cifrelor publicate de Natiunile Unite. Productia de energie eoliana, solara si din alte surse curate a atras 140 de miliarde de dolari, in comparatie cu 110 de miliarde de dolari pentru gaze naturale si carbune, mai mult de o treime din investitiile in energia regenerabila fiind indreptate catre Europa.energie

Cea mai mare crestere a investitiilor in surse regenerabile a fost observata in China, India si alte state in curs de dezvoltare, care prind din urma vestul in incercarea de a inlocui combustibilii fosili pentru a-si asigura securitatea energetica si a combate schimbarile climatice.

Important este si ca unele zone noi, cum ar fi Kenya si Angola, au debutat in acest domeniu.

Luand in considerare si masurile de crestere a eficientei energetice, peste 155 miliarde de dolari au fost investite in companii si proiecte de energie verde in 2008, chiar daca s-a inregistrat o scadere de 51% a capitalului obtinut prin bursele publice, iar actiunile firmelor verzi au scazut cu peste 60% in cursul anului.

Energia eoliana a atras cele mai multe investitii la nivel global, 51.8 miliarde de dolari, urmata de cea solara cu 33.5 miliarde de dolari. Fata de 2007, cresterea investitiilor in energia eoliana a fost de doar 1%, in schimb energia solara a atras cu aproape 50% mai multe fonduri. Biocombustibilii urmeaza in clasament, cu 16.9 miliarde de dolari, dar in scadere cu 9% fata de 2007, pe fondul opozitiei publice si politice.

Investitiile in sectorul energiei verzi din Europa au totalizat 50 de miliarde de dolari, in crestere cu 2%, in timp ce America a atras 30 de miliarde de dolari, in scadere cu 8%. Per total, investitiile in tarile occidentale au scazut cu 2%, dar s-a inregistrat o crestere de 27% in tarile in curs de dezvoltare, pana la 36.6 miliarde de dolari, principalul motor fiind China, care a investit 15.6 miliarde de dolari, in principal in vant si biomasa.

ONU considera insa ca 750 de miliarde de dolari vor trebui investite la nivel global intre 2009 si 2011 in acest sector, iar acest an a inceput cu o scadere de 53% a investitiilor in surse regenerabile in T1. Aceasta situatie a alarmat ONU, in ciuda faptului ca in T2 se observa unele semne de revigorare. Se estimeaza ca investitiile totale in sectorul energiei verzi vor ajunge undeva intre 95 de miliarde de dolari si 115 miliarde de dolari pana la sfarsitul anului, in scadere semnificativa fata de anul trecut.

Sursa: Infomediu Europa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *