Ghetarii de pe muntii africani se topesc intr-un ritm alarmant

Ghetarii de pe unul dintre cei mai inalti munti ai Africii se topesc intr-un ritm alarmant, iar in 30 de ani vor disparea, a anuntat WWF (World Wildlife Fund), luni.

Muntii Rwenzori, ce formeaza o granita naturala intre Uganda si Congo, sunt unul dintre cei trei munti africani acoperiti pe varfuri de straturi subtiri de gheata. Dar, precum Kilimanjaro din Tanzania sau Muntele Kenya, ghetarii de pe Rwenzori se topesc.

„Impactul topirii ghetarilor a fost simtit de echipa noastra cand a descoperit ca o ruta intre Congo si Uganda folosea un ghetar care acum nu mai exista, fortand astfel echipa sa creeze un nou traseu”, a declarat Marc Languy, seful programului WWF in regiunea Marilor Lacuri.

„Impactul este insa mai sever in ceea ce priveste animalele si vegetatia, care nu se pot adapta la noile conditii suficient de rapid”, a mai precizat Marc Languy, in urma unei expeditii organizate pentru fotografierea ghetarilor, la 5.119m deasupra nivelului marii.

Raurile care provin din acesti munti ofera apa pentru 2 milioane de oameni si sunt piesele de rezistenta ale parcului national Virunga, din Congo, casa celor cateva sute de gorile de munte ramase.

WWF au precizat ca ghetarii s-au topit cu peste 50% in ultimii 50 de ani, si mai au aproximativ 30 de ani pana cand se vor topi complet.

Activistii ecologisti atentioneaza asupra faptului ca, desi Africa influenteaza schimbarea climatica cel mai putin, ea este prima care sufera si cea care va trage consecintele cele mai dezastruoase ale incalzirii globale.

Sursa: Realitatea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *