Ghetarii din Antarctica se topesc mai repede decat se prevedea

Ghetarii din Antarctica se topesc mult mai repede si pe suprafete mult mai mari decat se credea pana acum, ceea ce ar putea cauza o crestere fara precedent a nivelului oceanelor, au anuntat oamenii de stiinta miercuri.
topirea ghetarilor din antarctica
Sute de cercetatori din peste 60 de tari s-au intalnit pe banchiza cu ocazia incheierii Anului Polar International 2007-2008, ajungand la concluzia ca incalzirea globala atinge toata partea de vest a continentului si nu doar pensinsula Antarctica.

Inainte, se credea ca efectele incalzirii globale se resimteau cu precadere pe fasia de pamant ce se intinde spre America de Sud, explica Colin Summerhayes, directorul Comitetului Stiintific asupra Cercetarii din Antarctica (SCAR), cu baza in Marea Britanie, si membru al comitetului de conducere a Anului Polar International.

“Incalzirea constatata in peninsula se intinde in toata partea occidentala a Antarctice”, a declarat Summerhayes pentru Associated Press. “Este neastaptat”, a mai spus el.

Ghetarii din vestul Antarcticii pierd 103 miliarde de tone pe an. Aceasta masa impresionanta este echivalentul masei pierdute de calotele polare din Groenlanda, explica Summerhayes. El a adaugat ca fenomenul, constatat in cursul a doua sezoane estivale de cercetare intensiva, a cauzat a crestere semnificativa a nivelul apelor oceanelor.

Ghetarii nu mai sunt nici blocati de banchiza, care este si ea pe cale sa se topeasca.

Potrivit lui Colin Summerhayes, nivelul oceanelor va creste mai repede decat a prevazut Grupul de experti interguvernamentali asupra evolutiei climatului (GIEC), al ONU.

In 2007, un raport al GIEC a aratat ca nivelul oceanelor va creste intre 18 si 58 de centimetri pana la sfarsitul secolului, lucru care va duce la inundarea zonelor de joasa altitudine si va duce in exil milioane de oameni.

Summerhayes declara insa ca cresterea va fi mult mai mare, intre un metru si un metru jumatate.

Sursa: Realitatea TV

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,209FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente