Ghetarii se topesc prea repede

Ghetarii din intreaga lume se topesc mai repede ca niciodata. Este cel mai rapid ritm de topire decand au inceput ma-su-ratorile, ame-nin-tand sutede milioane de oameni din toata lumea. Eco-sistemele sunt o alta victima a topirii ghetarilor.

Detaliile au fost facute pu-blice in cel mai recent studiu al Serviciului Mondial de Monitorizarea a Ghetarilor si atrage atentia asupra faptului ca nivelul marilor va creste, la fel ca si pericolul de inundatii si avalansa. „Bazandu-ne pe masuratorile efectuate de-a lungul istoriei, dar si pe alte date, putem aprecia ca rata de topire a ghe-ta-rilor este cea mai rapida din ultimii 5.000 de ani. Nu putem fi siguri suta la suta, dar evidentele sunt foarte puternice. Este absolut extraordinar si infricosator, in acelasi timp”, a spus profesorul Wilfried Haeberli, director al serviciului de monitorizare.

GRAV.
Expertii au monitorizat in ultimele trei decenii 30 de ghetari din toata lumea. Datele cele mai ingri-jo-ratoare s-au inre-gistrat in ultimii ani, cea mai grava situatie inre-gistrandu-se in 2006. Achim Stei-ner, seful Programului Natiunilor Unite pentru Mediu, a declarat ca ghetarii care se topesc sunt acum cel mai „clar si mai vocal” semnal ca exista incalzire globala si ca efectele acestui fenomen pot fi de-vastatoare. Problema ghetarilor poate duce la aparitia unor pro-ble-me de infrastructura (care s-ar putea sa fie distrusa), mi-gra-tie in masa si chiar conflict. „Vorbim despre ceva care se petrece in timpul vietii mele si vietii dumneavoastra, nu de ceva ipotetic, care s-ar putea produce daca nu luam anumite masuri. Discutam despre ceva care are consecinte dramatice”, a spus Achim Steiner. Un alt expert, Lester Brown, de la influentul Institut American pentru Politicile Pa-mantului, a declarat ca problema ar putea avea un pu-ternic impact global, deoarece agricultura Chinei si cea a Indiei ar putea fi afectate de lipsa apei. „Este cea mai rea presupunere pe care o putem face. Depaseste cu mult alte crize din istorie”, a declarat Brown. Acesta a aratat ca lucruri grave se petrec acum, cand temperatura medie anuala a crescut cu 0,7 grade Celsius fata de cea din 1850: „Ganditi-va ce se va intampla daca tempera-tura medie anuala va creste cu 2 grade Celsius fata de perioada preindustrializarii. Un adevarat dezastru!”.

Tony Blair, ecologist

Stirea ca ghetarii se topesc cel mai repede a fost confirmata si de proaspatul militant ecologist, fostul premier britanic Tony Blair. Aceasta a inceput un tur-neu in Asia, unde se va intalni cu re-pre-zentanti ai autoritatilor, dar si ai organizatiilor ecologiste, pentru a discuta cu acestia despre in-cal-zirea globala. Pri-me-le tari vizi-ta-te de Blair sunt Ja-po-nia, China si India. Intr-un dis-curs rostit ieri in Chiba, Ja-ponia, Blair a spus ca lu-mea este fata in fata cu o catas-tro-fa. „Am ajuns la un punct critic. Trebuie sa decidem acum sa luptam impotriva incalzirii globale, nu sa asteptam sa contracaram efectele ei”, a spus Blair.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *