”Ghinionul biologic”, vinovat de doua treimi din cazurile de cancer – studiu american

”Ghinionul biologic”, vinovat de doua treimi din cazurile de cancer – studiu american
”Ghinionul biologic”, vinovat de doua treimi din cazurile de cancer – studiu american

Doua treimi din cazurile de cancer de diferite tipuri sunt cauzate mai ales de ”ghinion”, sustin cercetatorii de la Johns Hopkins University, din Statele Unite ale Americii. E vorba mai precis de mutatii accidentale in ADN si mai putin de obiceiuri daunatoare sau factori ereditari.

Cercetatorii americani au studiat 31 de tipuri de cancer si au descoperit ca 22 dintre acestea, inclusiv leucemia, cancerul de pancreas, cel osos, testicular, ovarian sau la creier, pot fi explicate in principal prin mutatii accidentale, de fapt ”un ghinion biologic”.

Celelalte noua tipuri studiate, inclusiv cancerul colorectal, cancerul de piele, cancerul pulmonar la fumatori, sunt mai puternic influentate de factori ereditari sau de mediu.

In total, cercetatorii de la Johns Hopkins University au atribuit 65% din incidenta cancerului mutatiilor accidentale in gene care pot determina dezvoltarea cancerului.

”Cand cineva se imbolnaveste de cancer, vrea sa stie de ce”, spune medicul oncolog dr. Bert Vogelstein, de la facultatea de medicina Johns Hopkins din Baltimore, cel care a coordonat studiul publicat.

”Vor sa creada ca exista un motiv. Si motivul real in multe cazuri este nu faptul ca nu te-ai comportat corespunzator sau ca ai fost expus unei influente de mediu daunatoare, ci pentru ca esti ghinionist. Ai pierdut la loterie”, a mai spus el.

La randul sau, un alt participant la studiu, biomatematicianul Cristian Tomasetii, a afirmat ca mutatiile daunatoare au loc ”doar din intamplare si din niciun alt motiv” atunci cand celulele stem se divizeaza in diverse tesuturi din corp. Potrivit acestuia, studiul indica faptul ca schimbarea stilului de viata sau a obiceiurilor nesanatoase, precum fumatul, ar putea ajuta la prevenirea anumitor cancere, insa ar putea fi complet inutile in cazul altora.

”Prin urmare, ar trebui sa ne concentram cercetarile si resursele mai mult pe gasirea unor modalitati de a detecta aceste cancere in stadiile incipiente, cand pot fi tratate”, a adaugat el.

Cercetatorii au inventariat numarul cumulat de diviziuni ale celulelor stem dintr-un tesut – de exemplu in colon sau in plamani – si au comparat acest rezultat cu riscul de cancer in acel tesut. In general, tesuturile in care au loc mai multe diviziuni, crescand astfel probabilitatea mutatiilor accidentale, sunt mai expuse la tumori.

Studiul nu a evaluat toate tipurile de cancer. Cancerul de san si cel de prostata au fost excluse pentru ca cercetatorii nu au putut evalua ratele de divizune.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,205FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente