Gigantii Asiei cauta resurse energetice

Marile puteri economice ale lumii au intrat in cursa asigurarii resurselor energetice necesare dezvoltarii. China si Japonia finanteaza constructia unor instalatii de exploatare si transport in statele mai putin dezvoltate din regiunea Asia-Pacific.

Niponii fac concesii economice Indoneziei pentru a-si asigura resursele energetice. Cele doua state au incheiat un acord de liber schimb, care va elimina aproximativ 90% dintre tarifele vamale percepute in prezent. Valoarea taxelor vamale aferente schimburilor comerciale dintre cele doua tari inregistrate anul trecut s-a ridicat la peste 27 miliarde de dolari, informeaza “Financial Times”. Acordul de liber schimb va intra in vigoare cel mai probabil in 2008. Dupa implementare, Japonia va reduce 80% din tarifele vamale, iar Indonezia 58%, urmand ca restul sa fie diminuat treptat in urmatorii zece ani. In acest timp, Japonia va sprijini economia indoneziana pentru a produce bunuri la standardele sale de calitate. Pentru ca nu detine resurse energetice, iar 20% din importurile de energie provin din Indonezia, statul nipon a parafat contracte in suma de 4,3 miliarde de dolari, care prevad construirea unor statii de exploatare si transport a resurselor de gaz si petrol.

Pe aceeasi linie se inscrie si China, care a semnat un acord de colaborare cu Kazahstanul pentru constructia unor retele de transport de gaz si titei de la Marea Caspica pana pe teritoriul propriu. Reteaua va transporta si petrol din Turkmenistan, fiind prima mare ruta care nu traverseaza Rusia. SUA si UE au incercat in repetate randuri sa convinga Kazahstanul sa urgenteze exportul de petrol pe pietele vestice, fara succes insa. Corporatia Nationala Chineza a Petrolului va investi circa 6,5 miliarde de dolari in extinderea pe teritoriul fostei republici sovietice.

Sursa: Curentul

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente