GNM a semnat un Protocol de Colaborare cu Patronatul producatorilor si importatorilor de lubrifianti, chimicale si accesorii auto

  0
  503

  Pentru a crea un parteneriat interinstitutional in vederea reducerii poluarii mediului inconjurator, in urma necolectarii corespunzatoare a uleiului uzat, precum si din alte activitati neconforme cu legislatia in vigoare, Garda Nationala de Mediu (GNM) a semnat un Protocol de Colaborare cu LUBRICHEM – Patronatul producatorilor si importatorilor de lubrifianti, chimicale si accesorii auto.

  Pe piata romaneasca intra anual, prin productie sau importuri, aproximativ 140000 t de uleiuri, iar gradul de colectare se situeaza intre 5 si 10%. Uleiul uzat necolectat are, de regula, doua destinatii : fie este deversat la intamplare si devine un factor de poluare a mediului foarte periculos (1 litru de ulei uzat poate polua cu substante cancerigene 1 milion de litri de apa potabila) , fie se reintoarce, ilegal, in economie. Astfel, dupa tratamente chimice sumare, uleiul uzat poate fi transformat in diversi combustibili care se vand apoi nefiscalizati.

  Insa, desi exista suportul legislativ necesar, reprezentat in primul rand de HG 235/2007, aproximativ 90% din uleiurile uzate din Romania nu se colecteaza.

  Prin semnarea Protocolului de Colaborare dintre GNM si LUBRICHEM, se creaza astfel premizele lansarii unor campanii de informare si educationale destinate atat firmelor, cat si cetatenilor.

  Semnarea Protocolului de Colaborare reflecta convingerea celor doua institutii ca nu este posibil un mediu de afaceri sanatos in absenta politicilor ferme de protectie a mediului inconjurator, precum si intarirea comunicarii intre institutiile statului si agentii economici.

  Sursa: Amos News

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.