GNM: Deseurile provenite din gospodarii reprezinta mai mult de jumatate din totalul generat in Romania

0
640
S?pt?mâna viitoare, o nou? licita?ie pentru Centrul de De?euri din Cluj
GNM: Deșeurile provenite din gospodării reprezintă mai mult de jumătate din totalul generat în România
GNM: Deseurile provenite din gospodarii reprezinta mai mult de jumatate din totalul generat in Romania
GNM: Deseurile provenite din gospodarii reprezinta mai mult de jumatate din totalul generat in Romania

Deseurile provenite din gospodarii reprezinta mai mult de jumatate din totalul generat in Romania, un locuitor din zona urbana generand anual 346 kg de deseu menajer, de trei ori mai mult fata de un locuitor din mediul rural, a declarat, marti, in cadrul unei conferinte de specialitate, Viorica Paraschiv, comisar Serviciul Gestiunea Deseurilor din cadrul Garzii Nationale de Mediu /GNM/.

„In prezent, in Uniunea Europeana sunt generate circa 1,3 miliarde tone de deseuri anual, dintre care 180 milioane tone sunt deseuri menajere care sunt eliminate final prin depozitare. In Romania, in prezent, un locuitor din zona urbana genereaza, in medie, 346 kg de deseuri menajere pe an, in timp ce in mediul rural sunt generate circa 96 kg de deseuri menajare pe an. Diferenta apare datorita faptului ca in mediul rural o mare parte dintre deseuri sunt transformate de catre tarani in situ, in propria gospodarie sau le dau ca si hrana la animale”, a afirmat Paraschiv.

Conform datelor prezentate de catre reprezentantul GNM, 56% din totalul deseurilor generate in Romania provin din gospodarii, urmate de deseurile din industria constructiilor — 20,6%.

„Din punct de vedere al compozitiei deseurilor municipale din Romania fata de alte tari, deseurile din gospodarii au ponderea de 56%, namolurile de epurare 2%, deseurile din industria constructiilor 20,6%, iar cele din cenusa in procentaj de 19,45%. Comparativ cu alte tari, de exemplu in Austria doar 7% din totalul cantitatii de deseuri sunt reprezentate de deseurile din gospodarii. Ponderea cea mai mare o au materialele excavate, respectiv 4%, si alte deseuri”, a mentionat Viorica Paraschiv.

Obiectivul care trebuie atins la nivel national vizeaza reciclarea a minimum 55% din greutatea totala a materialelor din ambalaj continute in deseurile de ambalaje, respectiv: 60% din greutatea totala de hartie-carton, 50% in cazul metalelor, 15% pentru lemn si 22,5% greutate pentru plastic.

Potrivit tintelor de colectare asumate de Romania, in ceea ce priveste deseurile de echipamente electrice si electronice /DEEE/ ar trebui atinsa cantitatea de 4 kg/cap de locuitor/an (Romania are, in prezent, o rata de colectare de aproape 2 kg/cap locuitor/an), pentru baterii si acumulatori — 45% pana la 26 septembrie 2016, iar la materiale de constructii — 70% pana in anul 2020.

In cazul in care unitatile administrativ-teritoriale nu-si indeplinesc responsabilitatile, acestea pot plati chiar si plati 100 lei/tona de deseu, pentru diferenta dintre cantitatea corespunzatoare obiectivului anual si cantitatea de deseuri valorificata sau incinerata.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.