Goana dupa gazele de sist a cuprins si judetul Timis

Goana dupa gazele de sist a cuprins si judetul Timis
Goana dupa gazele de sist a cuprins si judetul Timis

Prospectiunile pentru descoperirea zacamintelor de gaze de sist starnesc, mai peste tot unde se fac, ingrijorare, teama si proteste in randul populatiei. Despre ce va urma in materie de exploatare a acestor resurse energetice neconventionale se stiu prea putine lucruri, doar ceea ce anumite ONG-uri comunica despre tehnologia de fracturare hidraulica ori despre ceea ce se intampla in diferite locuri de pe planeta unde deja exista astfel de activitati.

De la Guvernul Romaniei, Administratia Prezidentiala ori de la Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) vin sporadic comunicate de presa ori declaratii. Un lucru pare a fi clar: si presedintele Basescu si premierul Ponta, mai nou si presedintele Senatului, Crin Antonescu, sunt fani ai exploatarii gazelor de sist prin fracturare hidraulica.

Mai mult de atat, recent, Victor Ponta a declarat ca se gandeste ca o parte din redeventa platita de companiile petroliere pentru concesiuni sa intre in vistieriile locale, asta pentru a determina autoritatile sa fie interesate sa sprijine strategiile puterii in domeniu.

Acorduri pentru exploatare pentru Buzias, Parta si Crai Nou
Despre Timis si explorarile dupa gaze de sist a inceput sa se auda incepand din 2010. Intr-un comunicat al ANRM privind runda, atentie, a X-a, a ofertelor de explorare petroliera se spune ca nu mai putin decat 31 de companii specializate au fost interesate de acestea.

Dintr-un alt comunicat al ANRM, din acelasi an, aflam ca au fost scoase la concesionare un total de 30 de perimetre, dintre care 12 in Depresiunea Panonica, in care se situeaza si judetul Timis, conform unei harti a acestor zone de explorare.

De la aceeasi agentie aflam ca, pana la data de 24.02.2011, au fost semnate opt acorduri petroliere de explorare-dezvoltare-exploatare petroliera, printre care cu companiile Universal Premium SA pentru perimetrul Ex-11 Buzias, Audax Resources Ltd. pentru perimetrul Ex-10 Parta, Moesia Oil and Gas Plc. pentru perimetrul Ex-12 Crai Nou.

Periam, Biled si Bara, nume noi pe lista
Reactiile nu au intarziat sa apara, astfel ca, la inceputul anului 2013, mai multi parlamentari de Timis, primarul orasului Buzias si reprezentantii Apemin, dar si militanti ecologisti au solicitat guvernului anularea preconizatelor explorari geologice intr-un efort comun de salvare a statiunii si apelor sale minerale.

Executivul insa n-a tinut cont de aceste demersuri pentru ca, in 4 decembrie 2012, a adoptat Hotararea nr. 1.188 prin care aproba „acordul petrolier de concesiune pentru explorare – dezvoltare – exploatare in perimetrul EX – 11 Buzias” pentru o companie petroliera cu sediul in Luxemburg. Tot la inceputul acestui an, insa, aflam din presa ca au ramas in picioare, in afara amintitelor perimetre, si cele de la Periam, Biled si Bara.

Cutremurul, prospectiunile si politicienii
In luna martie, la Timisoara, s-a putut simti un cutremur slab. In mod legitim, politicienii locali au intrebat daca intre acest eveniment si prospectiunile pentru descoperirea gazelor de sist exista vreo legatura, lucru negat la nivelul Consiliului Judetean Timis (CJT). Mai mult decat atat, se spunea atunci ca presedintele CJT ar fi dispus (lucru pe care nu-l intelegem cum, prospectiunile avand loc, in general, pe terenuri private ori concesionate) sistarea dinamitarii pamantului in cautarea zacamintelor petroliere.

Noi localitati timisene pe lista prospectiunilor
Din primavara insa vestile privind acest subiect se intensifica, nelipsind nici scandalurile legate de el. Astfel, putem afla dintr-o adresa (nr.9022 din 09.10.2013) a Agentiei pentru Protectia Mediului Timis, adresata ADX Energy SRL prin Prospectiuni SA, referitor la solicitarea de emitere a acordului de mediu pentru proiectul „Lucrari de prospectiune seismica, obtinere avize si acorduri” (fara a se executa lucrari de foraje si excavari), propus pentru a fi amplasat in comunele Dudestii Noi, Becicherecu Mic, Carpinis, Checea, Sacalaz, Cenei, Uivar, Giulvaz, Sanmihaiu Roman, Parta, Giroc, Sag, Sanandrei, Padureni, Peciu Nou si Jebel, decizia ca acest proiect sa nu se supuna impactului asupra mediului si evaluarii adecvate.

Dinamita plantata la Sanmihaiu Roman
Prospectiuni SA este compania controlata de omul de afaceri timisorean Ovidiu Tender, despre care, in 20 septembrie 2013, Mediafax scria ca a investit 18 milioane de euro pentru extinderea activitatii, care prevede si angajarea a 400 de persoane. Compania are 3.200 de salariati si operatiuni in Europa si Africa de Nord si de Vest. Cu angajatii Prospectiuni SA care plantau dinamita pe un teren privat din Sanmihaiu Roman aveam sa facem cunostinta in martie 2013 dintr-un filmulet difuzat si la televiziune. De remarcat, atitudinea unei taranci din aceasta localitate care i-a infruntat, aparandu-si proprietatea.

Tinte de foraj la Parta
In iulie 2013, se anunta ca firma sarbeasca Nis, controlata de Gazprom, si Acoustic Geophysical Services din Ungaria au incheiat un contract in baza caruia firma maghiara va realiza prospectiuni seismice 2D si 3D in Romania. In 2011, firma canadiana East West Petroleum a incheiat un acord cu Nis pentru explorarea a patru blocuri petrolifere din vestul Romaniei, din judetele Bihor si Timis.

De la Parta, australienii de la ADX Energy au facut primele estimari: perimetrul are o suprafata de 1.221 de kilometri patrati, contine sapte campuri de hidrocarburi, iar potentialul recuperabil cumulat se ridica la 47 de milioane de barili de petrol si 13,6 miliarde de metri cubi de gaze naturale, tintele de foraj fiind la la o adancime situata intre 800 si 2.000 de metri. Compania a anuntat ca nu va folosi fracturarea hidraulica pentru exploatarea gazelor descoperite aici.

Un esec energetic rasunator
Acestea ar fi principalele informatii care ajuns pana la noi in legatura cu goana dupa hidrocarburi care cuprinde tot mai mult, pe zi ce trece, si Timisul. Exista o secretomanie tot mai periculoasa si o lipsa de informare corecta a populatiei de catre strategii guvernamentali in materie de politici energetice.

Sa nu uitam insa ca judetul din Banat a fost decenii la rand, si inca mai este, un intins perimetru petrolier. Nici ca, la Anina, tot in Banat, a fost cel mai rasunator esec energetic ceausist legat de sisturi. Si atunci, ca si acum, statul n-a cerut parerea locuitorilor, cu diferenta ca acum ar trebui s-o faca, pentru ca traim (ori, poate, nu?) in democratie. Apoi, Romania nu este America, unde cel care este proprietarul terenului, daca gaseste petrol, se imbogateste peste noapte. Noi, romanii, cati mai suntem, detinem doar pamantul de la suprafata, cat l-om mai detine, bogatiile subsolului apartinand statului, care, de aceea, se comporta, in continuare, ca un stapan absolut.

Consiliile locale pot spune NU
Pe masura ce lucrarile de prospectiuni si cele de exploatare vor inainta in multele localitati timisene vizate este de asteptat la fel de fel de reactii de impotrivire ori… de sprijin. Vor fi tot mai numeroase consiliile locale care vor spune NU exploatarii gazelor de sist pe teritoriul lor, asa cum a proclamat la inceputul acestui an, cel din Ghiroda, in legatura cu preconizatele prospectiuni de la Giarmata Vii. Probabil ca nu vor lipsi nici rascoale ale unor localnici, precum cea recent televizata de la Pungesti, Vaslui…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *