O oaza de liniste in sufletul Clujului. O explozie de culoare. O incantare a simturilor. Gradina Botanica din orasul transilvanean se intinde pe 14 hectare si numara peste 10.000 de plante.
Gradina Botanica a devenit, in timp, un adevarat obiectiv turistic pentru cei care trec pe aici. In acelasi timp, este un adevarat spatiu didactic pentru specialisti. Relieful variat permite aranjamente deosebite de arhitectura peisagistica, ceea ce face din Gradina Botanica una dintre cele mai frumoase din Europa.
De cum pasim pe poarta ne intampina statuia fondatorului acestui paradis, profesorul Alexandru Borza. Acum 100 de ani, el a pus bazele unui spatiu didactic si de cercetare pentru botanisti. Pe 14 hectare de teren ondulat si accidentat.
Nu mai putin de 10.000 de specii de plante sunt gazduite in Gradina Botanica a urbei de pe Somes. Un numar impresionant spun specialistii, fapt pentru care gradina botanica din Cluj este socotita drept una dintre cele mai mari din Europa.
Cea mai mare sera, cea a palmierilor, cuprinde 80 de specii. Simturile ni se delecteaza apoi in sera plantelor australiene si mediteraneene. Iar in cea acvatica, putem admira lotusul de pe Amazon, ale carui frunze ajung la un metru si jumatate in diametru.
Florile lotusului de Amazon se formeaza de primavara pana vara si dureaza doar 24 de ore. Frunzele acestei plante pot sustine o greutate de pana la 20 de kilograme.
Gradina Romana este dominata de statuia Zeitei Ceres, in jurul careia se gasesc piese arheologice de pe vremea romanilor, dar si plante care odinioara le decorau gradinile.
Un loc cu un farmec aparte este Gradina Japoneza. Intreaga zona din jurul lacului creat artificial este amenajata cu plante aduse din Orientul Indepartat, aranjate intr-un cadru traditional japonez si elemente de arhitectura specifice.
Pitorescul Paraias al Tiganilor, cum i se spune, intregeste perfect tabloul Gradinii Botanice. De-a lungul apei curgatoare ajungem la Muzeul Gradinii Botanice.
Aproape 700.000 de coli cu specii de plante din toate colturile lumii sunt adunate in Herbarul Gradinii Botanice din Cluj. Este cea mai importanta colectie de plante uscate si catalogate din intreaga Europa si reprezinta rodul muncii specialistilor de peste 300 de ani.
Plantele se insereaza pe o coala, pe care sunt trecute apoi toate datele despre ele. Sunt conservate cu ajutorul petrolului, deci fluturii sau albinele nu le vor distruge. Poate asa se explica faptul ca aici se gaseste o planta unica in lume, in stare perfecta de conservare – Astragalus Peterfi.
Indiferent daca sunteti indragostiti, melancolici sau pur si simplu pasionati de natura, ori doriti sa evadati dintre betoanele orasului, minunata gradina este o solutie. Este mai buna decat un pansament. Si cum de multe ori nu putem exprima in cuvinte ceea ce simtim atunci cand avem parte de surprize placute, va lasam sa descoperiti singuri frumusetile gradinii botanice din Cluj.
Sursa: Realitatea TV