Grasime sintetica nonstop

CE BEM, CE MANCAM – E 476 nu e permis in margarine
Produsul este un amestec de apa cu uleiuri in care s-au adaugat aditivi alimentari pentru ca aceasta combinatie sa ia forma unei margarine. In consecinta, majoritatea consumatorilor ar trebui sa o evite.

Holland este o „grasime tartinabila vegetala pentru sandvisuri non-stop”. Compozitia ei duce cu gandul la un produs total artificial. Pe ambalaj sunt inscrise urmatoarele ingrediente: „apa, uleiuri vegetale rafinate si grasimi vegetale interesterificate, sare (0,5%), emulsificator (mono si digliceride E 471, poliglicerol poliricinoloeat E 476), conservant (acid ascorbic – E 300), acidifiant (acid citric – E 330), aroma, colorant (beta caroten – E 160a), vitamine (A, D3)”. Producatorul ne spune ca a adaugat si niste vitamine: vitamina A – 750 µ, vitamina D3 – 2,5 µ, vitamina E minimum 10 mg. Insa specialistul nostru, profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, ne spune ca biodisponibilitatea acestora este foarte mica. Astfel, organismul nostru nu se poate bucura de binefacerile acestor vitamine, ele nefiind in stare naturala. Daca veti consuma 100 de grame din aceasta margarina veti acumula o valoare energetica de 216 kcal (888 kj) si „lipide 24 g, proteine 0 g, glucide 0 g”.

ANALIZA. Specialistul nostru descrie produsul in urma analizei etichetei: „Grasime tartinabila obtinuta prin amestecul diverselor uleiuri vegetale rafinate, a caror origine botanica nu este specificata, cu grasimi vegetale artificiale interesterificate”. Acest amestec a fost stabilizat prin adaosul de aditivi alimentari: emulgatori E 471, E 476, acidifianti, coloranti si conservanti. Produsul contine betacaroten, care nu este indicat fumatorilor. E 160, consumat in cantitati mari, este incriminat pentru declansarea cancerului pulmonar.

In urma analizei etichetei nutritionale rezulta ca densitatea energetica a produsului este medie spre ridicata, de aceea trebuie evitat de persoanele care au probleme de greutate sau care vor sa isi pastreze silueta.

CONCLUZII. Produsul nu este indicat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, supraponderalilor si obezilor, hipertensivilor, persoanelor care sufera de afectiuni cardiovasculare si hepatice, fumatorilor inraiti, celor cu anumite sensibilitati gastrointestinale, persoanelor cu status proinflamator sistemic.

Caracteristicile aditivului
Poliricinoleatul de poliglicerol, E 476, este un aditiv alimentar folosit ca emulgator si stabilizator artificial. Este obtinut prin esterificarea acizilor grasi condensati din uleiul de ricin. Forurile internationale nu au permis utilizarea acestuia decat in alimentele sarace in grasimi – dresingurile pentru salate – sau in dulciurile care au ca principal ingredient cacaoa, in special in ciocolata. Decizia a fost luata, pentru ca s-a descoperit la testele realizate pe animale ca E 476 are efecte hepato si nefrotoxice.

Precizari
Rubrica se adreseaza persoanelor care doresc sa afle ce contin alimentele si bauturile consumate zilnic si efectele lor asupra sanatatii. Cititorii isi pot exprima opiniile la numerele de telefon 021-318.20.37; 021-318.20.43 sau pe e-mail [email protected]. Daca sunteti interesat de caracteristicile unui produs, expediati pe adresa redactiei (Piata Presei Libere numarul 1-3, corp D, Sector 1, Bucuresti) eticheta acestuia pentru a fi „analizata” de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizam ca profesorul doctor Gheorghe Menchinicopschi foloseste doar informatiile de pe eticheta, fara a sti despre ce produs este vorba.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *