Greenpeace cere oprirea proiectului Enel de a construi o termocentrala pe malul Dunarii, la Galati

Greenpeace cere oprirea proiectului Enel de a construi o termocentrala pe malul Dunarii, la Galati
Greenpeace cere oprirea proiectului Enel de a construi o termocentrala pe malul Dunarii, la Galati

O termocentrala mare si neagra, pe malul Dunarii, si un vagonet ce aduce carbune din Ucraina – o imagine cu care cetatenii Galatiului ar putea fi nevoiti sa se obisnuiasca”, acesta este mesajul pe care ni l-au transmis, in weekend, voluntarii de la Greenpeace. Organizatia ecologista a incercat, sambata si duminica, sa le atraga atentia cetatenilor Galatiului despre riscurile construirii termocentralei Enel, printr-o macheta si un punct de informare, amplasate pe Faleza Inferioara. Potrivit unui sondaj, pana in aprilie, numai 21 la suta dintre locuitorii Galatiului au auzit despre termocentrala Enel, desi proiectul a fost initiat inca din 2007. „Greenpeace ii indeamna pe cetatenii Galatiului sa se informeze asupra acestui proiect si sa ia atitudine pentru oprirea lui. Acest lucru este inca posibil, deoarece proiectul necesita obtinerea acordului de mediu, pentru care vor fi organizate dezbateri, adresate publicului larg”, ne spun reprezentantii Greenpeace.

Meniul servit de Enel

Potrivit ecologistilor costurile construirii termocentralei de la Galati ar fi prea mari, in comparatie cu beneficiile. Asa cum arata raportul “Costurile ascunse ale Carbunelui”, termocentrala va provoca, anual, moartea prematura a 40 de persoane, precum si a unui numar de 45.000 de zile de boala, producand pagube de sute de milioane de euro anual. „Termocentrala nu va oferi agent termic orasului, caldura fiind disipata cu ajutorul sistemelor de racire. De asemenea, raportat la poluarea pe care o va genera si la suprafata pe care o va ocupa, termocentrala va oferi un numar nesemnificativ de locuri de munca, de aproximativ 130, in faza de exploatare. Pentru gazduirea in Zona Libera Galati, termocentrala va plati chirie la jumatate fata de ceilalti intreprinzatori din incinta, de un euro pe an, pe metru patrat, si se va bucura de scutire la plata taxelor pentru importuri, catre statul roman”, declara coordonatorul de campanii din cadrul Greenpeace, Ionut Cepraga.
Conform memoriului tehnic al proiectului, termocentrala de 800 MW, pe baza de carbune, pe durata celor 40 de ani de functionare, termocentrala va produce orasului 6.000 de tone de pulberi in suspensie, 102.000 de tone de dioxid de sulf, 102.000 de tone de oxizi de azot, precum si metale grele si alte substante toxice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *