Greenpeace face valuri anti-cianuri in Parlamentul European

In urma depunerii si difuzarii in Parlamentul European a Declaratiei 85/2007 contra utilizarii cianurii in minerit, de catre europarlamentarii ALDE Horia TOMA, Adina VALEAN, Tiberiu BARBULETIU si Daciana SARBU, reprezentand PSE, GREENPEACE Romania a trimis europarlamentarilor romani scrisori individualizate prin care ii indeamna pe acestia sa sustina declaratia in discutie, semnand-o.

De asemenea, aceeasi filiala din Romania a contactat filialele GREENPEACE din Ungaria, Austria, Polonia, Slovacia si Slovenia, urmand ca acestea sa trimita scrisori similare parlamentarilor lor, toate aceste tari apartinand de GREENPEACE Europa Centrala si de Est. La aceasta se adauga si ajutorul colegilor din Bruxelles, care vor trimite in cursul acestei saptamani scrisori tuturor deputatilor din Parlamentul European.

O alta initiativa a celor de la GREENPEACE a constat in trimiterea unei scrisori catre presedintele Parlamentului European (care urmeaza sa viziteze Romania intre 15 si 17 octombrie 2007), prin care a fost informat despre initiativa legislativa din Romania si declaratia europarlamentarilor ALDE si PSE si i s-a cerut sa aduca aceste doua initiative in discutie la Bucuresti, in fata Parlamentului.

Deponentii declaratiei (Horia TOMA, Adina VALEAN, Tiberiu BARBULETIU si Daciana SARBU) spera ca prin sprijinul organizatiilor non-guvernamentale din intreaga Europa si prin proiectul de lege din Parlamentul Romaniei sa atraga atentia asupra consecintelor pe care le implica utilizarea cianurii in extractiile miniere (spargerea barajelor si deversarea apei cu cianuri peste baraje) si sa determine o luare de pozitie atat din partea Comisiei cat si a Consiliului.
Alburnus Maior (organizatie non-gevernamentala care a avut o activitate si un rol important in campania „Salvati Rosia Montana”) va trimite in cursul acestei saptamani tuturor europarlamentarilor o scrisoare prin care isi exprima dorinta ca proiectul de lege contra utilizarii cianurii ca modalitate de exploatare miniera viabila, initiat in Parlamentul Romaniei, sa fie extins si la nivelul UE. Alburnus Maior a anexat scrisorii si un studiu de caz despre situatia de la Rosia Montana.

Surse: ALDE, PES

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *