Greu de ucis: Caracatita lui Gioanca de la Directia Silvica Dolj

ANRP, noi sesizări privind retrocedările de terenuri: Vizate, peste 2.600 de hectare de pădure din județul Prahova
Greu de ucis: Caracatita lui Gioanca de la Directia Silvica Dolj
Greu de ucis: Caracatita lui Gioanca de la Directia Silvica Dolj

In luna februarie 2014 Corpul de Control al RNP Romsilva a facut un control la Directia Silvica Dolj, ce a durat nu mai putin de 24 de zile, in urma caruia 80 de padurari au fost sanctionati, iar conducerea directiei decimata.

Nu a scapat nici directorul general Eugen Gioanca, care a fost destituit, ramanand in directie ca inginer la Paduri Private, iar Dragos Ignat s-a retras mai langa casa, adica inginer la Ocolul Silvic Poiana Mare, de unde si venise pe functia de director tehnic. In locul lui Gioanca, Adam Craciunescu (directorul general al RNP Romsilva) l-a detasat, incepand cu 01.04.2014, pe Catalin Matei, director pana la acea data al Directiei Silvice Olt.

Numai ca nu de fiecare data cand schimbi directorul, distrugi si reteaua, deoarece firmele de casa ale lui Gioanca, mai ales cele ale cumatrului sau Radu Florian, si-au pastrat in continuare monopolul asupra contractelor Directiei Silvice Dolj. Unii ar zice ca situatia este una de normalitate, atata vreme cat Gioanca este finul lui Cosmin Enea, deputatul, si mai nou bunul prieten al deputatului Claudiu Manda si al primarului Craiovei, Olguta Vasilescu. Singura schimbare majora generata de controlul „aspru” al corpului de control a fost aceea ca in ecuatia unei increngaturi de firme de casa ale domnului Gioanca au mai fost introduse si alte cateva firme ale mai marilor de la ROMSILVA.

Nimic nu este ceea ce pare

Nici nu s-a uscat bine cerneala pe decizia de mutare a lui Matei de la Olt, la Dolj si nici nu si-au revenit bine cei 80 de padurari sanctionati ca, au si inceput sa iasa la iveala dedesubturile acestei schimbari. Gurile „rele” spun ca de fapt, Adam Craciunescu l-a mutat pe Matei la Dolj pentru a le inchide gura celor de la Olt care nu mai conteneau cu trimiterea de sesizari la Romsilva cu privire la matrapazlacurile pe care acesta le facea in functia de director al Directiei Silvice Olt, sesizari care, spun aceleasi guri, ar fi trebuit sa aduca si la Olt un control cel putin la fel de mare ca cel de la Dolj. Insa,… n-a fost sa fie asa.
Probabil ca si Craciunescu, dupa controlul de la Dolj, s-a speriat de ce poate fi gasit la directiile silvice din tara ce le are in subordine, sau poate…., Matei (ori sustinatorii lui) i-a fost mai aproape, doar nici Craciunescu nu e acolo unde e, de capul lui.

Si acum incepe «dansul», cantaretul

Aducerea lui Matei la Dolj si indepartarea lui Gioanca de la butoanele Directiei Silvice Dolj, ar fi trebuit sa conduca in primul rand la pierderea monopolului pe care firma Radflor Prod, SRL-ul lui Radu Florian (cumatrul lui Gioanca), il avea asupra contractelor licitate de aceasta directie. Proba de foc pentru Matei a fost licitatia inceputa pe 12.04.2014 (imediat dupa ce a venit la Craiova) pentru atribuirea a 9 contracte de „Servicii de pregatire mecanizata a terenului si solului” („scos de cioate” cum zic padurarii) la ocoalele de la Calafat, Craiova, Dabuleni, Filiasi, Poiana Mare, Sadova si Segarcea, valoarea totala estimata a acestora fiind de 1.899.249 lei (licitatie SEAP nr. 11455/12.04.2014).

La deschiderea ofertelor de pe 24.04.2014, surpriza! APARENT, Radflor Prod nici macar nu a mai licitat, desi, in 2013, impreuna cu Terra Silva SRL, le-a castigat pe toate, fara sa mai aiba altcineva loc – sa se fi speriat Radu Florian de noul director? La licitatia tinuta de Catalin Matei, contractele pentru Calafat, Poiana Mare si Segarcea, in valoare totala de 737.976,14 lei, au fost castigate, ca unic ofertant de Land Preparation Forest SRL (contractele nr. 3685/06.05.2014 = 156.674,44 lei, nr. 3684/06.05.2014 = 99.824,61 lei, nr. 3682/15.05.2014 = 343.381,44 lei si nr. 3683/06.05.2014 = 138.095,65 lei).

Cine este Land Preparation Forest? O firma necunoscuta, infiintata in 2012, cu sediul in satul Prunet – Bratovoesti, jud. Dolj, la o casa care numai a sediu de firma nu arata, ce n-a avut nici un fel de activitate pana in 2014 si care nu are decat un salariat! Nu mai vorbim de utilajele necesare lucrarilor pe care s-a angajat sa le faca pentru Directia Silvica Dolj.

Daniela, fata tatei!

La Registrul Comertului, Land Preparation Forest SRL apare ca fiind administrata si detinuta de Daniela Radu, care (SURPRIZĂ) nu este altcineva decat fiica lui Radu Florian, patronul de la Radflor Prod.
Asadar, monopolul asupra celor trei ocoale silvice (Calafat, Poiana Mare si Segarcea) a ramas in continuare in familia cumatrului lui Gioanca, adica la Gioanca.
Tandemul Gioanca – Radu a intuit, se pare, ca nu ii va mai merge mult timp sa faca afaceri cu Directia Silvica Dolj, asa, pe fata, si ce s-a gandit? Sa infiinteze o firma cu un alt nume, la o alta adresa decat cele cunoscute de padurari ca le-ar avea. Si ca afacerea sa nu incapa pe mana vreunui strain, s-a hotarat sa o faca patroana pe Daniela.

Cat despre sediul firmei (care credeau ei ca o sa-i induca in eroare pe curiosi), ce sa vezi, este exact cum intri in Prunet, prima ulita pe dreapta, in capat, aproape de casa socrilor lui Radu Florian, bunicii dinspre mama ai patroanei – intr-o casa de care toata lumea din sat stie ca a fost cumparata de fata lui nea Matu.
Stie sau nu Matei ca respectivele contracte au fost adjudecate tot de cumetrii lui Gioanca? Orbi sa fi fost cei din comisia de licitatie sa nu fi vazut ca ofertele depuse de Land Preparation Forest nu erau insotite de documente din care sa reiasa indeplinirea cerintelor minime obligatorii prevazute pentru participare – vorbesc aici de capacitatea tehnica a firmei. Si atunci, cum a castigat Daniela Radu cele 4 contracte in valoare totala de 737.976,14 lei? Simplu: s-a folosit de o prevedere din caietul de sarcini conform careia prin oferta, participantii la licitatie trebuiau sa prezinte o „Declaratie privind partea/partile din contract care sunt indeplinite de subcontractanti si specializarea acestora”. Cine este subcontractantul in intregime al lucrarilor castigate de firma fiicei lui Radu Florian? Nu e foarte greu de dedus, devreme ce totul se face in familie.

Un pont pretios – Oas Com Impex SRL

Cine a castigat celelalte contracte licitate de Directia Silvica Dolj in cadrul aceleiasi licitatii? Ei bine, un SRL la fel de necunoscut in judetul Dolj, Oas Com Impex, venit tocmai din Negresti Oas, un orasel din Satu-Mare, adica de la vreo 600 km.
Aceasta a incheiat cu Directia de la Dolj, 3 contracte, pentru lucrarile de la ocoalele Dabuleni si Sadova (contractele nr. 3675/06.05.2014 = 256.067 lei, nr. 3845/12.05.2014 = 299.331 si nr. 3846/12.05.2014 = 417.179 lei).
Mai exact, e vorba de trei contracte, in valoare totala de 972.577 lei, adica mai mult decat firma lui Radu Florian.
O fi fost necunoscuta firma la nivelul judetului Dolj, dar nu si la nivelul RNP Romsilva unde toata lumea stie ca Oas Com Impex este o firma abonata la contractele directiilor Romsilva din tara, dar nu din zona Satu-Mare (de unde vine), ci prin partea de sud a Romaniei, adica prin Gorj, Prahova, Ialomita, Ilfov, Dambovita si iat-o ajunsa in cele din urma si la Dolj, odata cu Matei de la Olt.

Din 2012 incoace, acest SRL a adjudecat de la directiile Romsilva din tara nu mai putin de 16 contracte de prestari servicii, cu o valoare totala de peste 5 milioane de lei. Cum le-a executat? Mai mult nu, decat da! Daca cineva intreaba pe la ocoale din judetele respective, o sa afle ca nici macar nu a pus piciorul si padurarii si-au facut singuri lucrarile firmei din Oas, de frica sa nu le faca probleme mai marilor de la Romsilva care le-o adusesera pe cap. Cu alte cuvinte, o mana spala pe alta… lemne sa fie!
Cum a ajuns aceasta firma la Craiova? Probabil stie domnul director Craciunescu. Desigur, mai stie si Matei, ca doar trebuia sa recompenseze cumva eforturile depuse de domn’ director pentru a evita controlul pe care ar fi trebuit sa il faca la directia de la Olt si pentru a-l pastra totusi intr-o functie de sef de directie silvica,
chiar si la Dolj. Sau poate ca afacerea cu Oas Com Impex este a lui Matei. Fara ca Adam Craciunescu sa stie?

Oricum, umbla vorba ca patronul Oas Com Impex, Gheorghe Marcus, e un om dintr-o bucata, osean sadea, daca „il ajuti”, niciodata nu ramane „dator” (si aici nu vorbim doar de strans de maini si plecaciuni).
Sa fie oare doar o coincidenta ca pe seful Ocolului Silvic din Negresti Oas il cheama tot Marcus?
Si pentru ca prea batea la ochi daca toate contractele ar fi fost castigate de Oas Com Impex si Land Preparation Forest, Matei a lasat ca unul din contracte sa fie luat de Terra Silva, un alt SRL de casa al lui Gioanca, care, alaturi de Radflor, pe vremea cat a fost Gioanca director „radea” toate contractele pe care aceasta directie silvica le licita.

Oricum, Terra Silva a fost perdanta licitatiei. Daca in 2013 castiga de la Directia Silvica Dolj, 5 contracte, de 642.459 lei, pentru acelasi tip de lucrari, in 2014, la licitatia lui Matei a mai castigat doar unul (si tot ca unic ofertant), in valoare de 92.925,72 lei la Ocolul Silvic Craiova (nr. 3681/06.05.2014). Acesta a fost insa cel mai mic contract din cele 8 impartite de Matei si Gioanca, adica Terra Silva a cam luat doar „praful de pe toba” formatiei ce canta la terasa Lido, din Craiova. Era si normal, Matei trebuia sa-i faca loc SRL-ului din Satu-Mare sa prinda cat mai multe lucrari la Dolj, asa cum am mai spus, misiune incununata cu succes. Iar licitatii la Dolj vor mai fi…

Si in loc de concluzie…

„Vin ai nostri, pleaca ai nostri, noi ramanem…” „… in veci stapani…” pe contractele si banii publici ai Directiei Silvice Dolj, sau „la vremuri noi,… tot noi”, cam asa canta acum probabil rapsodul Gioanca la terasa Lido din Craiova, bineinteles in fata unui auditor rafinat, acel auditor meloman, care a „tras sforile” ca la Directia Silvica Dolj sa nu se intample de fapt nimic, adica sa fie schimbat doar „antrenorul” iar „echipa” (de profitori) sa ramana aceeasi (eventual cu putine imbunatatiri, prin imprumuturi de jucatori de la nationala), doar au acelasi tel cu totii. Iata deci cam ce s-a ales de controlul facut in februarie 2014 de Corpul de Control al RNP Romsilva la Directia Silvica Dolj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *