Gripa aviara revine in Asia

0
360
Ioan Popa, Transavia: "Disputa organismelor modificate genetic este doar un conflict de interese economice"

O femeie din China a decedat luni la Beijing, dupa ce a contractat virusul gripei aviare, a anuntat ieri agentia China Noua, preluata de AFP.
gripa aviara
Tanara, pe nume Huang Yanqing, in varsta de 19 ani, s-a imbolnavit dupa ce a transat mai multe rate pe care le-a cumparat luna trecuta dintr-o piata din provincia Hebei, din vecinatatea capitalei.

Biroul pentru sanatate din Beijing a precizat ca, in total, 116 persoane au intrat in contact cu femeia bolnava, dintre care 14 membri ai familiei sau vecini si 102 cadre medicale. Dintre acestia, o singura infirmiera a suferit de febra, insa si-a revenit.

Autoritatile sanitare chineze au alertat Organizatia Mondiala a Sanatatii si au organizat, in seara zilei de luni, o sedinta de urgenta la Beijing. Ministerul chinez al Sanatatii a confirmat ca decesul a fost provocat de virusul patogen H5N1. Acesta este cel de-al 21-lea deces cauzat de gripa aviara in China, incepand din 2003, dintr-un total de 31 de cazuri de transmitere la om inregistrate pana acum in aceasta tara. Avand cea mai mare populatie de pasari domestice din lume si sute de milioane de mici ferme, China este considerata principalul front in lupta globala cu virusul gripei aviare. De altfel, autoritatile chineze au sacrificat luna trecuta circa 300.000 de pasari in ferme din provincia Guangdong (sudul tarii), dupa ce au identificat mai multe cazuri de gripa aviara la pui.

Nu e pneumonie, e H5N1

Tot ieri, autoritatile sanitare din Vietnam au raportat primul caz national de contaminare cu virusul H5N1 din acest an. Victima este o fetita de 8 ani, care a fost internata pe 2 ianuarie intr-un spital din localitatea Thanh Hoa, prezentand simptomele unei pneumonii acute. Testele ulterioare au confirmat insa ca este vorba despre virusul H5N1. Vietnamul s-a numarat printre tarile din Asia de Sud-Est cele mai afectate de epidemia de gripa aviara din 2003, autoritatile de la Hanoi reusind sa stabilizeze situatia abia in 2006. Anul trecut s-au inregistrat in Vietnam cinci decese din cauza gripei aviare, toate in primul trimestru al anului.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, virusul H5N1 a ucis aproape 250 de persoane incepand cu 2003, din cele circa 400 de cazuri de contaminare la om inregistrate in total, in principal in Asia de Sud-Est. Cazurile de contaminare cu gripa aviara de pana acum au inclus numai transmiterea virusului H5N1 de la animal la om, insa cercetatorii se tem ca o posibila mutatie ar face posibila transmiterea virusului de la om la om, provocand o epidemie globala extrem de letala.

„Un caz de contaminare la om cu virusul H5N1 confirma ca se inregistreaza in acea zona o epidemie de gripa aviara la pasari, indicand scapari in monitorizarea zonelor rurale.”- Virusolog, Hong Kong

Sursa: Evenimentul Zilei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.