Gripa care ucide unul din zece bolnavi

Cazuri de gripa porcina sunt inregistrate in fiecare an, in randurile oamenilor care cresc porci sau traiesc in apropierea acestor animale. Totusi, nu sunt rare cazurile in care gripa s-a raspandit de la om la om.
epidemie gripa
Simptomele bolii sunt febra, dezorientarea, rigiditatea incheieturilor si starile de voma. In faza avansata, bolnavul are dese pierderi de cunostinta.

De la om la om

In cazul transmiterii de la om la om, simptomele sunt aceleasi cu ale gripei obisnuite: febra, apetit scazut si tuse. Totusi, unii dintre cei diagnosticati cu gripa porcina au acuzat si stari de greata, voma si diaree. O persoana infectata poate transmite virusul prin tuse si stranut. Totusi, cele mai dese cazuri sunt acelea in care persoanele ating cu mana obiecte infectate si duc apoi mana la gura sau la nas.

Un purtator al virusului este contagios in primele cinci zile de boala. In cazul copiilor, perioada este de 10 zile.

Cazuri in lume

Istoria epidemiilor de gripa porcina incepe in februarie 1976, cand un recrut american a acuzat neobisnuite stari de oboseala. A murit a doua zi dupa ce a anuntat ca se simte foarte rau.

Dupa numai cateva zile, patru dintre colegii sai au fost spitalizati. Specialistii din sanatate aveau sa anunte, dupa cateva saptamani, ca este un caz de gripa porcina. Acestia au lansat alarma nationala, sustinand ca intreaga populatia trebuie vaccinata. Presedintele de atunci, Gerald Ford, si-a dat consimtamantul pentru inceperea campaniei de vaccinare. Efortul a fost considerat exagerat, iar campania – intrerupta. Totusi, 24% dintre americani au fost vaccinati.

Mai tarziu, 500 de oameni au avut de suferit din cauza vaccinului. Ei au fost diagnosticati cu sindromul Guillain-Barre. Dintre acestia, 25 au murit.

In august 2007, autoritatile filipineze au identificat virusul intr-o zona din centrul statului. Studii ulterioare au demonstrat ca, in cazul gripei porcine, 10% dintre cei infectati mor.

Porcii pot purta si gripa aviara

In 2004, un grup de cercetatori chinezi a identificat, in populatia de porcine, virusul H5N1. Mai tarziu, virologistul Chairul Nidom a analizat sangele a zece porci din cea mai populata provincie indoneziana, Java de Vest. Jumatate dintre acestia erau infectati cu virusul gripei aviare.

Ministerul Afacerilor Externe le recomanda cetatenilor romani sa evite calatoriilor in Mexic, daca acestea nu sunt necesare. Pana in acest moment, nu s-a inregistrat niciun caz de cetatean roman afectat de gripa porcina.

In cazul in care cetatenii romani trebuie sa se deplaseze in Mexic sau se afla deja in aceasta tara, ministerul le recomanda sa evite locurile aglomerate, precum pietele sau mijloacele de transport
in comun.

Minsterul a recomandat si utilizarea de masti de protectie, respectarea igienei personale, precum si apelarea la medic la primele simptome ale bolii.

UE in alerta

Comisia Europeana a propus astazi convocarea unei reuniuni extraordinare a ministrilor de sanatate din Uniunea Europeana, din cauza amenintarii reprezentate de gripa porcina, potrivit AFP.

Comisarul pentru Sanatate, Androulla Vassiliou, va cere presedintiei cehe a Uniunii Europene sa organizeze o reuniune „cat mai repede posibil”.

Comisarul se va duce in cursul zilei de astazi la Luxemburg pentru a se intalni cu ministrii europeni de Afaceri Externe.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *