Autoritatile sanitare din intreaga lume sunt in stare de alerta dupa ce Natiunile Unite au avertizat ca virusul poate declansa o pandemie.
pandemie
Cel putin 81 de persoane au murit in Mexic si cel putin alte unsprezece au fost infectate cu virusul gripei porcine in Statele Unite, un bilant care a alarmat imediat intreaga comunitate internationala si a determinat Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) sa avertizeze in privinta riscului declansarii unei pandemii. Autoritatile din Mexico City au anuntat ieri ca 20 dintre victime au murit in mod cert din cauza infectarii cu virusul letal, in timp ce moartea celorlalte 61 de persoane a fost, probabil, cauzata de aceeasi infectie.

Alti peste 1.300 de mexicani sunt suspectati ca au contractat boala respectiva, scrie Reuters. Guvernul a reactionat imediat in fata cifrelor alarmante, cerand autoritatilor din capitala si din provincia San Luis Potosi, unde s-au inregistrat majoritatea victimelor, sa inchida scolile pana pe 6 mai. Ministerul mexican al Sanatattii a recomandat proprietarilor barurilor, cluburilor de noapte, bisericilor si altor institutii publice sa isi suspende activitatile pentru a preveni extinderea virusului.

“Totul se rezuma la evitarea contactului uman”, a explicat Javier Lozano, ministrul muncii. Seful statului, Felipe Calderon, a emis un decret de urgenta prin care a conferit prerogative speciale executivului pentru a tine situatia sub control
.

Cazuri confirmate in SUA

Alte cel putin 11 cazuri au fost confirmate in Statele Unite, in statele California, Kansas si Texas, in timp ce opt elevi din New York prezinta simptomele tipice gripei porcine, potrivit autoritatilor sanitare americane. Comitetul de urgenta convocat sambata de OMS a anuntat ca toate aceste cazuri reprezinta “o urgenta in ceea ce priveste sanatatea publica” si a avertizat ca exista riscul declansarii unei pandemii.

Directorul general al organizatiei, Margaret Chan, a recomandat autoritatilor din toate tarile sa isi sporeasca vigilenta si sa trateze de urgenta orice caz suspect. “Are potential pandemic deoarece infecteaza oamenii”, a subliniat Chan.

Virusul porcin nu pune in pericol Romania

Noul virus al gripei porcine aparute in Mexic nu reprezinta, deocamdata, un pericol pentru Romania, a spus medicul infectionist Adrian Streinu Cercel, seful Comisiei de Boli Infectioase din Ministerul Sanatatii. “Este greu de spus daca aceasta gripa va ajunge si la noi. Centrul de Control al Bolilor Transmisibile din SUA si Organizatia Mondiala a Sanatatii nu au terminat evaluarile. Virusul nu este bine cunoscut, nu se stie ce rata de atac are si nici ce rata de transmitere.

Deocamdata, tot ce pot face romanii pentru a se proteja este sa evite calatoriile in Mexic”, a declarat medicul Adrian Streinu Cercel. Autoritatea Nationala Sanitar- Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a demarat ieri o campanie preventiva de informare a populatiei si crescatorilor de porci. La nivel mondial au fost luate urgent masuri preventive. In Marea Britanie, Franta Spania si Noua Zeelanda mai multe persoane care revenisera din Mexic au fost plasate sub observatie, in timp ce in Rusia a fost infiintata o comisie mandatata sa previna propagarea gripei porcine, releva AFP.

AVERTISMENT

Virusul poate fi transmis de la om la om

Virusul care provoaca boala gripei porcine a fost identificat ca provenind din tulpina H1N1. Persoanele care intra in contact sau se afla in apropierea porcilor sunt mult mai predispuse unei infectii cu acest tip de virus, avertizeaza specialistii, citati de “The Times”. Acestia au explicat ca gripa porcina este provocata de un virus adaptat porcinelor, dar riscul major apare atunci cand virusurile gripale de la oameni si animale sufera mutatii in organisme noi, raspandindu-se apoi rapid.

Simptomele gripei porcine sunt: febra, oboseala, lipsa poftei de mancare, tuse si dureri in gat. Expertii sustin ca Tamiflu-ul, medicamentul antiviral utilizat impotriva gripei aviare, este eficient si impotriva celei porcine. Gripa de origine porcina din Mexic nu se transmite mancand carne de porc, ci pe cale aeriana, de la om la om. Temperatura de preparare a carnii (71 de grade Celsius) distruge virusurile si bacteriile, potrivit Centrului american pentru controlul bolilor (CDC).

Sursa: Evenimentul Zilei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.