Cladirile verzi, obligatorii din 2019

Din 2019, toate cladirile nou-construite in Uniunea Europeana trebuie sa produca aceeasi cantitate de energie pe care o consuma. Parlamentul European a votat la sfarsitul saptamanii trecute ca termenul limita pentru atingerea acestui obiectiv sa fie 2019. Pentru cladirile publice, termenul stabilit este 2016.
cladiri verzi
“Potentialul cladirilor de a consuma mai putina energie si de a produce energie regenerabila este imens”, a declarat Arianna Vitali Roscini, responsabil de Politici Europene al World Wide Fund.

“Promovarea eficientei energetice este o strategie extrem de benefica pentru Europa. Prin implementarea masurilor de eficienta energetica se imbunatateste securitatea energetica, se reduc emisiile de gaze, se incurajeaza dezvoltarea tehnologica si se creeaza noi locuri de munca”, a aratat si Vitali Roscini.

Un sfert din cladiri dateaza din prima jumatate a secolului XX

Votul a revizuit o lege anterioara privind eficientizarea energetica a cladirilor. Noile standarde de eficienta energetica se vor aplica si tuturor cladirilor renovate, nu numai celor cu suprafata de peste 1.000 de metri patrati, asa cum prevedea legea anterioara.

Aceasta prevedere este importanta deoarece o mare parte din stocul de cladiri europene este reprezentat de cladirile deja existente, dintre care 25% sunt construite inainte de 1945.

In Europa, consumul de energie al cladirilor reprezinta 40% din consumul total, din care 36% este energie producatoare de emisii.

O mare parte din aceasta energie poate fi economisita prin sisteme de izolatie, de incalzire si de racire mai optime, prin ferestre duble, iluminat economic sau contoare inteligente pentru monitorizarea consumului de energie.

Sursa: Evenimentul Zilei

Articole similare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,355FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente