Groapa de gunoi, sub nasul autoritatilor

Un camp din apropierea de Carcea s-a transformat ad-hoc in groapa de gunoi, iar primaria localitatii si Garda de Mediu, desi cunosc situatia, stau cu mainile in san.

O familie din Carcea, care are in proprietate o vie la marginea comunei, a sesizat pe rand primaria si comisarii de mediu ca mai multe persoane si-au facut un obicei din a arunca resturi menajere si deseuri-materiale de constructie pe campul din vecinatate, transformandu-l intr-o groapa de gunoi. Mai mult decat atat, la un moment dat, s-a dat foc gunoaielor pentru a face, chipurile, curatenie, iar focul s-a extins si a parjolit o parte din vita-de-vie. „Rugamintile mele adresate conducerii Primariei Carcea si Garzii de Mediu nu au avut nici un rezultat”, a scris familia Popescu in sesizarea trimisa redactiei prin posta electronica.

In cea catre Garda de Mediu Dolj, Dan si Claudia Popescu au atasat fotografii prin care sa ilustreze situatia de la fata locului. Ca raspuns, comisarii de mediu i-au rugat pe reclamanti sa faca pe politistii si sa le comunice acestora date de identificare a persoanelor care depoziteaza gunoaiele pe camp. „Detinatorii de terenuri afectate prin depozitari necontrolate de deseuri de orice fel au obligatia salubrizarii acestor terenuri, in conditiile in care nu cunosc generatorii unor astfel de situatii. In contextul celor precizate mai sus, va solicitam date minime de identificare (nume, numar autovehicul etc.) a acelor persoane care abandoneaza deseuri pe terenul pe care il detineti pentru a putea lua masurile legale ce se impun”, a fost replica Garzii de Mediu doljene. Daca s-ar fi deplasat la fata locului, comisarii de mediu ar fi constatat cu usurinta ca terenul in cauza apartine Primariei Carcea, si nu unor particulari.

Promisiuni si avertismente

Primarul din Carcea, Valerica Pupaza, este la curent cu situatia de pe campul din apropierea localitatii si sustine ca in trecut a dispus salubrizarea zonei afectate, dupa care a pus paza pentru a impiedica deversarea gunoaielor, iar firmelor care isi desfasoara activitatea pe raza comunei le-a impus sa incheie contracte cu societati care sa ridice deseurile si sa le transporte la groapa de la Mofleni.

De la curatenia facuta in trecut si pana in prezent, mormanele de gunoaie s-au facut la loc. „Va promit ca vom face iarasi curatenie in zona respectiva”, a declarat primarul Pupaza.

Manu Costache, comisarul-sef al Garzii de Mediu, adus la curent cu situatia, a promis ca va efectua controale pentru a constata daca se indeplineste salubrizarea campului transformat in groapa de gunoi. „Comisarii de mediu se vor deplasa la fata locului si, in cazul in care constata ca nu se respecta normele de protectie a mediului in vigoare, proprietarul terenului va fi sanctionat”, a declarat Costache.

Sursa: Gazeta de Sud

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente