Grupul Bosch continua sa investeasca in energiile regenerabile

bosch-2.jpgGrupul Bosch intentioneaza sa preia pachetele majoritare al companiilor aleo solar AG si Johanna solar Technology GmbH. Noile achizitii reprezinta continuarea investitiilor Grupului Bosch in energiile regenerabile si a extinderii activitatii sale pe piata panourilor fotovoltaice, dupa ce in 2008, Bosch a preluat compania germana ersol Solar Energy AG. Compania aleo solar AG este un producator european recunoscut in domeniul modulelor solare realizate din celule solare mono- si policristaline. Pe de alta parte, Johanna solar Technology GmbH este o firma axata pe dezvoltarea modulelor solare pe baza de pelicula subtire CIGS.

Grupul Bosch a semnat cu Grupul Eriksen, cu angajatii acestuia si cu alti investitori ai companiei, acorduri cu privire la achizitionarea a 39,43% din pachetul de actiuni al companiei aleo solar AG, cu sediul in Germania. Valoarea achizitiei acestor actiuni se ridica la 46 de milioane de euro, echivalentul a 9 Euro pe actiune. Mai mult, Grupul Bosch intentioneaza sa prezinte o oferta publica tuturor actionarilor externi, oferindu-le un pret de 9 Euro pe actiune, ceea ce reprezinta o oferta cu 43 % peste valoarea medie pe actiune, inregistrata in ultimele trei luni. Intreaga tranzactie va fi validata cu conditia ca Grupul Bosch sa obtina, in urma ofertei publice, cel putin 75% din actiunile companiei aleo solar AG. Rezultatul tranzactiei depinde insa si de obtinerea aprobarii din partea Oficiului Concurentei din Germania.

„Prin achizitionarea companiei aleo solar AG ne vom consolida pozitia in domeniul fotovoltaic si in cel al energiilor regenerabile. Impreuna cu administratia si angajatii companiilor aleo solar AG si Johanna solar Technology GmbH, cat si in asociere cu echipa filialei ersol Solar Energy AG, ne vom extinde semnificativ in acest domeniu promitator pentru viitor”, afirma Dr. Siegfried Dais, vicepresedinte al Consiliului de Administratie al Grupului Bosch si responsabil pentru Divizia de Energii Solare.

In anul 2008, compania aleo solar AG a inregistrat, cu ajutorul celor aproximativ 800 de angajati, o cifra de afaceri de circa 360 de milioane de euro. Sediul administrativ al companiei aleo solar AG este situat in Oldenburg, Germania, dar centrele de productie sunt amplasate in Prenzlau, Germania si in apropierea orasului Barcelona din Spania. Compania aleo solar AG este un producator european recunoscut in domeniul modulelor solare, realizate din celule solare mono- si policristaline. Modulele sunt distribuite catre clientul final printr-o larga retea de parteneri specializati si instalatori, atat in Germania, cat si pe alte piete europene.

Grupul Bosch va prelua si 60% din pachetul de actiuni al companiei Johanna solar Technology GmbH (o alta firma apartinand Grupului Eriksen), la care este asociata si compania aleo solar AG cu o cota de 17%. Johanna solar Technology GmbH si-a inceput activitatea in anul 2006, cu un numar de 125 angajati. Activitatea sa consta in dezvoltarea de module solare pe baza de pelicula subtire CIGS, acestea intrand in productie incepand cu anul 2008 si fiind comercializate prin intermediul companiei aleo solar AG.

Divizia Bosch Thermotechnica este lider in domeniul pompelor de caldura si al panourilor solare destinate prepararii de apa calda menajera. Pe langa tehnologia celulelor fotovoltaice, Grupul Bosch ofera, la nivel mondial, o paleta larga de produse destinate utilizarii energiilor regenerabile. Bosch Rexroth, de exemplu, furnizeaza angrenaje si tehnica de actionare pentru turbinele eoliene, cat si sisteme de reglare hidraulica pentru centrale energetice, utilizand energia solara. Bosch Rexroth dezvolta si concepte de actionare pentru o industrie inca tanara: generarea de energie electrica folosind energia marina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *