Gunoaiele hunedorenilor vor fi incarcate pe GPS

Zeci de voluntari vor parcurge 24 de trasee pentru a intocmi harta deseurilor. Va fi nevoie de aproape 3.000 de oameni care sa stranga peturile, hainele si materialele de constructii aruncate la intamplare.gunoaiele

Prima etapa a curatirii Hunedoarei este cartarea. Cu ajutorul GPS-ului, 36 de voluntari vor determina pozitia si dimensiunea fiecarui morman de deseuri din arealele naturale. Informatiile adunate vor fi incarcate intr-un soft special, iar ulterior se va intocmi harta judeteana a gunoaielor.

„Cei care doresc se pot inscrie in continuare ca voluntari. Singurele conditii sunt sa aiba masina sau bicicleta, pentru a se deplasa in teren, si un dispozitiv GPS, ca sa localizeze mizeria. Nu se va actiona pe raza niciunei localitati, ci doar in afara lor, intrucat in fiecare oras, municipiu, sat sau comuna exista servicii de salubritate platite din buzunarul locuitorilor pentru a se face curatenie”, a declarat Cristina Marioane, coordonatorul judetean al proiectului.

„Mai bine ii arunca”
Parcurgerea celor 24 de trasee se doreste a fi incheiata pana la inceputul lunii august. Ulterior, pentru ca actiunea sa aiba succes, se vor incheia parteneriate cu toate scolile din judet, iar elevii vor fi implicati in marea campanie de curatenie. Potrivit lui Cristian Moldovan, comisarul sef al Garzii de Mediu, zonele „fruntase” la capitolul mizerie sunt cele de la marginea Devei, Hunedoarei sau Hategului, dar si cele in care hunedorenii obisnuiesc sa iasa la gratar, precum Valea Muresului, Vetel, Geoagiu sau Cincis. „In Valea Jiului, multi prefera sa-si cumpere zilnic blugi second hand cu un leu si sa-i arunce tot zilnic. E mai ieftin decat a-i spala si a-i purta si a doua oara, ca doar consumul de apa, detergent si curent depaseste suma de un leu”, a spus Moldovan.
Curatirea Hunedoarei face parte din amplul proiect „Let`s Do It, Romania!”, care-si propune strangerea deseurilor din toata tara in doar 24 de ore, pe baza unei harti nationale a deseurilor. Ziua generala de curatenie va fi 25 septembrie. Hunedorenii se pot inscrie ca voluntari la adresa [email protected].

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *