2500 de hectare de padure, inconjurate cu gard electric

Oamenii locului sunt suparati ca nu mai pot merge in padure dupa ciuperci si fructe. Rezervatia dintre Dragomiresti-Ludesti si Hulubesti va adaposti un complex de vanatoare pentru vest-europeni.gard electric

In zona Dragomiresti-Ludesti-Hulubesti va functiona cu circuit strict inchis una dintre cele mai mari rezervatii de vanatoare din Romania. Cele 2500 de hectare de padure au fost cumparate de catre Silvirom Timberg GMBH, societate cu sediul central in Germania, de la mostenitorii lui Zoe Becheanu. Acestora li s-a reconstituit dreptul de proprietate in baza Legii 247/2000, dupa care au instrainat suprafata pentru aproape 7 milioane de euro.

Nu atingeti, pericol de electrocutare!
In satele din jur, zvonul ca nemtii au cumparat padurea s-a propagat rapid. Tinerii s-au bucurat, gandindu-se ca vor aparea locuri de munca. Batranii insa susotesc trist intre ei. „Gata, s-a dus cu padurea. Adio plimbare pe cararile pe care le-am batut ani si ani la rand…”. Si au dreptate! Anul trecut, societatea a solicitat Consiliului Judetean certificat de urbanism si autorizatie de constructie pentru imprejmuirea terenului in vederea infiintarii unui complex de vanatoare. In primavara acestui an, a aparut si gardul. Nu unul oarecare, ci electric! Din loc in loc, sunt montate placute avertizoare: „Atentie, nu atingeti! Pericol de electrocutare”.

Primarul comunei Dragomiresti, Dragos Vladulescu, ne-a spus ca nu stia despre existenta gardului electric. Ba, mai mult, nici macar nu i-a cunoscut pana acum pe noii proprietari. Viceprimarul de la Hulubesti, Gheorghe Cristea, sustine ca gardul este unul obisnuit, placutele fiind montate doar asa, de sperietoare. „Eu merg si pun mana pe gard fara teama, ca nu este electric. Placutele au fost puse ca sa-i tina pe intrusi la distanta”, spune Gheorghe Cristea. Locuitorii din Dragomiresti, Ludesti si Hulubesti sunt de alta parere. Considera imprejmuirea electrica a domeniului de vanatoare un real pericol pentru copii si pentru vite, plus ca li s-a luat si painea de la gura. „Noi mergeam in padure si adunam ciuperci, fructe, lemne de foc. De cand mama m-a facut colindam codrii astia. Acum, gata, s-a privatizat”, spune, amarat, Vasile Ilie, un batran din Dragomiresti.

Padurea va fi populata cu specii rare de vanat
La fata locului, am constatat ca gardul dispune intr-adevar de retea electrica, de contactori, de izolatori din ceramica. Ne-am asezat in fata portii inchise cu lacat, pentru a vedea daca apare cineva cu care sa putem discuta. Spre miezul padurii pornea un drum croit proaspat. Am zabovit in zona cateva ore. Degeaba. Primarul Vladulescu ne-a mai spus ca in scurt timp padurea va fi populata cu mistreti, caprioare si alte specii de vanat. Sursele noastre sustin ca fondul de vanatoare va fi destinat pasionatilor din Europa occidentala.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *