Expertii britanici au declarat ca o furtuna de gunoaie care plutesc in spatiu creste in mod simtitor pericolul unor accidente spatiale, lucru ce duce la ridicarea costurilor zborurilor spatiale.
Conform Reuters, in studiul realizat de expertii de la sectia de inginerie spatiala a Universitatii Southampton se estimeaza ca numarul acestor ciocniri spatiale va creste cu 50% in urmatorii zece ani si cu 250% pana in 2059.
Echipa condusa de Hugh Lewis a urmarit evolutia gunoiului din spatiu, din 1957, de la inceputul erei spatiale, si pana acum. Astfel, navele spatiale vor fi nevoite sa evite de cinci ori mai multe ciocniri in 2059 decat in 2019, fiecare din aceasta manevra de evitare necesitand o anumita suma de bani, timp, dar si antrenament bun.
Gunoiul spatial poate veni sub multe forme, incepand de la parti ale unor sateliti vechi, pana la bucati din nave spatiale, particule provenite din explozii sau chiar si praf.
In prima parte a erei spatiale cantitatea de gunoi a fost oarecum tinuta sub control, insa doua evenimente importante au schimbat acest lucru. In 2007, China a distrus unul dintre satelitii scosi din functiune cu ajutorul unei rachete, iar in februarie anul curent doi sateliti de dimensiuni mari s-au ciocnit deasupra regiunii Arctice, iar mai apoi au fost distrusi.
„Aceste doua evenimente au generat o cantitate mare de fragmente si resturi. Daca ne uitam in viitor si vedem ca sunt prezise si alte ciocniri, trebuie sa ne gandim ce contributie vor avea la cresterea problemei”, a explicat Lewis.
Sursa: Intact News