Guvernul aloca noi sume pentru spatiile verzi

1
342

Guvernul a aprobat mier-curi alocarea sumei de 60 milioane de lei pentru amenajarea si extinderea spatiilor verzi in localitati. Fondurile vor fi utilizate atat pentru infiintarea de spatii verzi, cat si pentru modernizarea celor existente.

„Sper ca autoritatile locale sa dea dovada de responsabilitate si sa faca un mic efort pentru depunerea acestor proiecte, astfel incat cetatenii sa poata beneficia de conditii de viata mai bune.

Fac un apel catre autoritatile locale, in special din marile orase, sa depuna cat mai multe proiecte pentru ca timpul este scurt, iar, din pacate, pana in acest moment, la minister nu au fost depuse decat 16 proiecte”, a declarat Lucia Ana Varga, secretar de stat in Ministerul Mediului.

Perioada de depunere a proiectelor este 3 – 31 ianuarie 2008, investitiile urmand sa fie demarate imediat dupa evaluarea si sem-narea contractelor de finantare.

Fonduri nerambursabile

Autoritatile locale au posibilitatea de a solicita fonduri nerambursabile de la guvern in scopul infiintarii de noi parcuri sau pentru extinderea si reabilitarea celor existente, prin depunerea de proiecte. Programul a fost initiat anul trecut printr-o ordonanta de urgenta a guvernului, in scopul extinderii suprafetei spatiilor verzi din localitati si din apropierea acestora si se va desfasura pe o perioada de 10 ani, cu posibilitatea prelungirii acestuia.

Anul trecut, prin „Programul national de im-bunatatire a calitatii me-diu-lui prin realizarea de spa-tii verzi in localitati” au fost finantate 102 parcuri.

Ministerul Mediu-lui intentioneaza sa in-tro-du-ca un amendament care sa oblige autoritatile locale sa asigure o suprafata minima de 26 de metri pa-trati de spatiu verde pe cap de locuitor. ONG-urile de protectie a mediului au solicitat autoritatilor sa inaspreasca sanctiunile pen-tru cei care incalca le-gislatia referitoare la spa-tii verzi, construind abuziv pe aceste terenuri a ca-ror destinatie nu poate fi modificata.

Totodata, ele au cerut introducerea in le-gislatie a unei definitii foar-te clare pentru spatiile verzi si eliminarea diverselor exceptii din lege care fac po-sibila distrugerea acestora.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.