Guvernul australian a listat koala drept specie amenintata din cauza schimbarilor climatice, bolilor si pierderii habitatului

0
383
Guvernul australian a listat koala drept specie ameninţată din cauza schimbărilor climatice, bolilor şi pierderii habitatului
Guvernul australian a listat koala drept specie amenintata din cauza schimbarilor climatice, bolilor si pierderii habitatului

Guvernul australian a listat koala drept specie amenintata, in anumite parti ale tarii, pentru prima oara, din cauza schimbarilor climatice, bolilor si pierderii habitatului.

 

Populatia de koala din Queensland, New South Wales si Australian Capital Territory a fost declarata drept vulnerabila, de catre Ministerul Mediului.

Decizia vine in urma unui raport, publicat anul trecut, care a facut 19 recomandari, printre care si listarea speciei drept amenintata in anumite zone ale tarii si cresterea bugetului pentru monitorizarea speciei.

Specia are probleme de mai mult timp: europenii stabiliti in Australia au vanat koala pana aproape de disparitia animalului, pentru blana. Koala mai sufera si din cauza defrisarilor, care il lasa fara singura sa sursa de hrana, eucaliptul.

In plus, valoarea nutritionala a eucalpitului ramas este afectata de dioxidul de carbon din atmosfera.

Prin urmare, Lista Rosie a IUCN a clasat koala drept una din cele mai vulnerabile specii din lume la schimbarile climatice.

Prin declararea speciei drept amenintata, se spera oprirea dezvoltarii in zonele unde koala are probleme. In Queensland, de exemplu, populatia a scazut cu 40% in ultimii 20 de ani.

Nu se stie exact cati koala mai sunt in salbaticie – guvernul estimeaza ca mai sunt circa 200.000 de exemplare. Australian Koala Foundation nu este de acord, insa, cu aceasta cifra. Fundatia spune ca fiecare incendiu de vegetatie din Australia distruge specia.

Ecologistii sunt fericiti ca guvernul a declarat specia drept vulnerabila in cele trei zone australiene, insa sunt ingrijorati de soarta animalului in alte doua regiuni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.