Guvernul va cere oficial desecretizarea contractului privind proiectul Rosia Montana in integralitatea lui

Guvernul va cere oficial desecretizarea contractului privind proiectul Rosia Montana in integralitatea lui

Publicul roman trebuie sa cunoasca continutul licentei de exploatare in cazul proiectului minier de la Rosia Montana iar in acest sens Guvernul urmeaza sa aprobe, in sedinta de miercuri, desecretizarea acestui contract, a declarat, luni, ministrul Mediului si Padurilor, Rovana Plumb.
“Miercuri, prin sedinta de Guvern, vom cere oficial desecretizarea contractului privind proiectul Rosia Montana in integralitatea lui. In afara de acordul de asociere care se afla pe site-ul Ministerului Economiei si care este public, dorim ca publicul sa fie informat in ceea ce priveste continutul licentei de exploatare. Licentele de exploatare, in principiu, sunt trecute la categoria informatii clasificate. Dar pe noi de intereseaza ca, atat timp cat acest proiect reprezinta sau are ca scop valorificarea unei resurse naturale atat de importante, romanii sa cunoasca despre ce este vorba. Nu este suficient sa cunoasca un ministru sau doi, ci trebuie ca publicul sa aiba acces la toate informatiile legate de acest proiect”, a declarat ministrul Mediului pentru Agerpres.

Rovana Plumb a mentionat, totodata, ca in cazul in care Rosia Montana Gold Corporation nu va raspunde pozitiv acestei solicitari, vor fi gasite modalitatile legale prin care investitorul sa respecte legea.

“Miercuri, pe cale institutionala, vom face acest apel catre compania Rosia Montana Gold Corporation, iar investitorul, daca vrea sa dea dovada de buna-credinta ar trebui sa spuna ‘da’ desecretizarii licentei de exploatare. In caz contrar, nu ne vom opri. Este un proiect foarte important, este un proiect la care publicul trebuie sa aiba acces si vom gasi modalitatile legale, astfel incat fiecare dintre romani sa poata sa aiba acces la informatii”, a explicat Rovana Plumb.

Intr-un punct de vedere oficial, remis, vineri, compania RMGC a precizat ca desecretizarea contractului de licenta pentru proiectul minier de la Rosia Montana va fi posibila numai daca statul roman va modifica legea care clasifica aceste informatii.

Rosia Montana Gold Corporation a fost infiintata in anul 1997, in judetul Alba iar actionarii sai sunt compania miniera de stat Minvest Deva – cu 19,31% din capital si Gabriel Resources – cu 80,69%.

Compania urmeaza sa dezvolte cea mai moderna mina din Romania, la Rosia Montana, propunandu-si sa extraga aproximativ 300 de tone de aur si 1.400 tone de argint, echivalentul a 20.000 de lingouri.

In cazul in care proiectul aurifer ar primi unda verde, Romania devine primul producator de aur din Europa, depasind astfel primele doua tari din top, Finlanda si Suedia, noteaza Agerpres.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente