Ministerul Economiei constata ca furtul de fier vechi din infrastructura de energie, petrol, gaze, comunicatii, apa, canalizare si altele sectoare de utilitate publica pune in pericol siguranta cetatenilor si produce prejudicii si vrea sa interzica achizitionarea deseurilor de la persoane fizice, scrie Mediafax.
„Se interzice achizitionarea de la persoane fizice a deseurilor metalice feroase si neferoase provenite din sectorul energetic, inclusiv sectorul productiei de petrol si gaze naturale, al telecomunicatiilor, serviciilor de apa si canalizare precum si din alte sectoare de utilitate publica”, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta elaborat de Ministerul Economiei.
Potrivit proiectului, cumparatorii de fier vechi vor fi obligati sa ceara de la vanzatorii de fier vechi datele de identificare, respectiv numele, actul de identitate, codul numeric personal si domiciliul.
Daca nu vor solicita aceste informatii, cumparatorii de fier vechi sunt pasibili de amenzi cuprinse intre 10.000 si 30.000 de lei.
„Deseurile metalice feroase si neferoase care fac obiectul contraventiilor prevazute in prezenta ordonanta de urgenta se confisca si se valorifica in conditiile legii, iar sumele obtinute in urma valorificarii acestora se fac venit la bugetul de stat”, precizeaza nota de fundamentare a proiectului de act normativ.
Ministerul Economiei, Varujan Vosganian, a spus de mai multe ori, dupa intalniri cu noul proprietar al uzinelor Mechel, ca industria siderurgica este afectata de tranzactiile cu fier vechi ieftin din importat din alte state.
La randul lor, reprezentantii noului proprietar al combinatelor Mechel, firma Invest Nikarom, s-au plans lui Vosganian de concurenta neloiala de pe piata fierului vechi, importat de unele firme la preturi mici din tari precum Ucraina.
Guvernul a interzis, in luna martie a anului trecut, firmelor care lucreaza cu deseuri industriale reciclabile sa mai cumpere de la persoane fizice metale feroviare, precum sina de cale ferata, argumentand ca furturile de materiale a ridicat suma pagubelor la peste 10 milioane lei si afecteaza grav siguranta circulatiei trenurilor.