Harta biomasei: Care sunt cele mai bune zone pentru a face energie din resturi de lemn sau deseuri agricole?

0
1006
Harta biomasei: Care sunt cele mai bune zone pentru a face energie din resturi de lemn sau deşeuri agricole?

In timp ce proiectele de energie eoliana au atras deja investitii de 2 miliarde de euro, iar parcurile solare sunt privite ca fiind noul star al energiei verzi, timid incep sa se dezvolte pe piata locala si proiectele care fac „lumina” din lemn sau din deseuri, adica din biomasa.

In linii mari, biomasa este partea bio­degra­da­bila a deseurilor sau reziduurilor din agri­cul­tura, silvicutura, precum si a deseurilor indus­triale si municipale. De exemplu, o fabrica de prelu­crare a lemnului produce suficient „com­bus­tibil”, adica resturi lemnoase, care pot fi folosite pentru productia de energie electrica.

Cele mai recente date ale Transelectrica arata ca in prezent sunt circa 35 de MW care folosesc deseuri agricole sau forestiere pentru a produce lumina, ceea ce inseamna ca domeniul deja a atras investitii de 70 de milioane de euro.

Cel mai mare investitor in acest domeniu este Holzindustrie Schweighofer, grup care detine un business local de 400 de milioane de euro axat pe prelucrarea lemnului, controlat de puternicul om de afaceri austriac Gerald Schweighofer. Holzindustrie detine patru fabrici in Sebes, Radauti, Siret si Comanesti. Datele Transelectrica arata ca Holzindustrie figureaza cu doua unitati de productie care functioneaza pe biomasa, ambele cu o capacitate de 11,2 MW, la Sebes. O alta firma care activeaza in acest domeniu este Bio Electrica Transilvania, cu o unitate de 4,9 MW, la Radauti. Potrivit datelor de la Registrul Co­mer­tului, in spatele Bio Electrica Transil­vania se afla Cascade Empire Immobilien, o firma controlata de acelasi Gerald Schweighofer, proprietarul de la Holzindustrie.

Harta biomasei: Care sunt cele mai bune zone pentru a face energie din resturi de lemn sau deseuri agricole?

Tot datele Transelectrica arata ca in acest moment 13 proiecte pe biomasa au contractele de racordare la retea, capacitatea lor cumulata fiind de circa 46 de MW. Realizarea acestor proiecte ar putea atrage investitii de peste 90 de milioane de euro. Unul dintre ele este dezvoltat de KDF Energy, firma controlata de omul de afaceri George Brailoiu, specializata in tradingul de emisii de CO2, care anul trecut a avut afaceri de circa 69 de milioane de euro. Brailoiu a devenit insa cu adevarat cunoscut in 2011, cand a cumparat manuscrisele lui Emil Cioran in cadrul unei licitatii, donandu-le ulterior Bibliotecii Academiei. O alta companie controlata tot de oameni de afaceri romani care au pus ochii pe domeniul productiei de energie din biomasa este Adrem Invest, firma infiintata la inceputul anilor ’90 de doi frati, Adrian si Corneliu Bodea. Planurile celor doi sunt de a construi o centrala de 90 de milioane de euro la Suceava, intr-un consortiu format din compania Termica Suceava si Consiliul Local. Statul vine cu terenul si cu cateva echipamente, iar Adrem Invest va veni cu banii, compania urmand de altfel sa fie si proprietarul noii centrale. Centrala va produce atat energie termica pentru oras, cat si electricitate care va fi vanduta de Adrem Invest pe piata libera.

Potrivit legislatiei in domeniu, productia de energie bazata pe biomasa este recompensata prin doua certificate verzi, iar cea care foloseste gazul rezultat din procesarea deseurilor sau cel de fermentare din instalatiile de epurare primeste un singur certificat verde. Pentru cei care folosesc diferite culturi energetice sau deseuri forestiere se mai adauga un certificat verde.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.