Harvard University, cel mai mare proprietar de paduri din Romania. Vedeti aici cine sunt ceilalti zece mari proprietari

Harvard University, cel mai mare proprietar de paduri din Romania. Vedeti aici cine sunt ceilalti zece mari proprietari

Fondul de investitii Phemus Corporation inregistrat la aceeasi adresa cu Harvard Management Company, entitate a prestigioasei universitati americane Harvard care administreaza active de 27 mld. dolari, este actionarul majoritar al celui mai mare proprietar de paduri din Romania, firma Scolopax SRL din Focsani.

Scolopax apare pe primul loc in topul celor mai mari proprietari de paduri din Romania la data de 1 aprilie 2010 in afara statului, potrivit datelor trimise de Ministerul Mediului la solicitarea Ziarului Financiar. Padurile statului sunt administrate de Romsilva.
Sven Rutgersson, director executiv al Scolopax, a confirmat ca in spatele Phemus Corporation se afla un fond al Universitatii Harvard fara a preciza numele acestuia.

“Detinem aproximativ 35.000 de hectare de paduri si 2.000 de hectare de teren agricol”, a mai spus Rutgersson. El a mai precizat ca achizitiile au inceput in anul 2005 si ar putea continua “in functie de dezvoltarea Romaniei”.

Pretul mediu al unui hectar de padure este de 3.000 de euro, astfel ca cele 35.000 ha detinute ar putea fi evaluate la peste 100 mil. euro.

Informatii despre interesul americanilor pentru achizitia de paduri in Romania circulau in piata inca din 2009. In Top 10 se mai afla mai multe comune si primarii, dar si Regele Mihai I. Fondul forestier al Romaniei este de 6,5 milioane de hectare, din care proprietatea publica a statului este de 3,3 mil. hectare administrata de Romsilva. Romsilva mai administreaza si peste 1 mil. hectare proprietate privata.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,557FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente