Hemcrete. Cultiva-ti termoizolatia

In cursa spre constructiile Zero-Carbon, arhitectii redescopera virtutile termo-izolarii cu fibre naturale. O noua favorita este acum Canepa, un material care nu numai ca reuseste sa inlocuiasca cu succes fibrele sintetice dar si absoarbe CO2 din aer in timpul vietii sale.

Tradical Hemcrete este un material de constructii unic, foarte sustenabil, pentru constructia peretilor termo-izolatori si a placilor termo-izolatoare pentru pardoseli si acoperisuri. Hemcrete este un amestec de Canepa special preparata si maruntita, si un liant pe baza de Var. Impreuna, aceste produse, formeaza un material de constructii bio-compozit care poate fi folosit atat pentru constructia de cladiri comerciale cu excelente proprietati termice si acustice, cat si pentru a construi spatii sanatoase de locuit sau birouri.

harvest2

In timp ce sisteme complexe cum ar fi panourile fotovoltaice, boilere cu bio-combustibil si eolienele domestice pot fi scumpe si presupun o oarece lucrari de mentenanta din cand in cand, tehnologiile pasive, cum ar fi termo-izolarea, sunt simplu de aplicat si odata integrate „uiti de ele”.

Cele mai comune si comerciale forme de termo-izolatie, bazate pe minerale (anorganice), sunt vata de sticla, vata de piatra, polistirenul. Materia prima pentru aceste materiale provine din surse neregenerabile, care presupun un consum mare de energie si emisii de CO2 pentru a fi prelucrate.

Acum, o alta optiune intra in prim-plan: Canepa. Canepa este o planta cu ciclu de crestere foarte rapid si poate fi folosita in multe aplicatii. Cel mai important, ea poate fi folosita ca materie prima la torcretare sau in blocuri comprimate (boltari) sau ca placi termo-izolatoare pentru cladiri.

Varul este un liant foarte bun pentru Canepa. Se intareste dar ramane suficient de poros pentru a lasa vapori de apa sa treaca prin izolatie. Amestecul este deasemenea foarte versatil: poate fi comprimat in blocuri (caramizi, boltari) folosind un amestec de praf de piatra de calcar, var hidratat si zgura fierbinte. Sau poate fi prelucrat sub forma de placi termo-izolatoare folosite la termo-izolarea peretilor. Canepa poate fi deasemenea amestecata cu var chiar pe santier si apoi aplicata prin torcretare pe structura casei, inainte de finisarea finala a peretilor.

Canepa are calitati izolatoare comparative cu cele ale fibrelor sintetice. Cercetarile au demonstrat ca are o conductivitate termica de 0,038 W/mK pentru un strat de 100mm grosime. Aceasta se traduce printr-o valoare U de 0,26 W/m2K la o grosime de 150 mm, comparativa cu cea a lanei de 0,25-0,26 W/m2K.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *