Norii de pe Marte

0
492

Ca si pe Terra, norii joaca un rol fundamental in chimia atmosferei de pe Marte
norii de pe marte
O echipa stiintifica internationala a demonstrat de curand ca stratul de ozon de pe planeta Marte este controlat de nori, cum este cazul si pe Pamant. Acest studiu, ale carui rezultate au fost publicate la 21 august 2008 in revista franceza Nature, a fost realizat in laborator sub responsabilitatea unor prestigioase institute specializate.

Integrand in simularea modelului atmosferic martian reactiile observate pe Terra intre nori si stratul de ozon, cercetatorii au putut concorda rezultatele simularilor de laborator cu datele recent culese de spectometrul SPICAM de la bordul sondei Mars Express (ESA), la toate latitudinile si anotimpurile.

Pe Pamant, interactiunile dintre elementele chimice gazoase si cristalele de ghiata din nori joaca un rol fundamental in diminuarea ozonului din Stratosfera. De fapt, aceste cristale de ghiata transforma elementele compuse care contin clor din atmosfera in clor activ care distruge ozonul. Iar nori de ghiata sunt observati in mod frecvent in atmosfera planetei Marte si par sa joace un rol similar celor de pe planeta noastra.

Sursa: Actu Environnement

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.