(Eco-Management and Audit Scheme), standardul european in protectia mediului. Primul program de „ecologizare” a activitatilor de cazare din istoria turismului romanesc a fost lansat in aceasta luna in parteneriat cu bulgarii. „Nici un hotel de pe litoralul romanesc nu detine in prezent certificatul EMAS. Proiectul se adreseaza atat hotelierilor de pe litoralul romanesc, cat si celor de pe litoralul bulgaresc. Incercam sa‑i constientizam referitor la tot ceea ce inseamna dezvoltarea sustenabila a resurselor naturale, managementul deseurilor si, in final, obtinerea certificarii EMAS”, a precizat Mihaela Candea, directorul executiv al ONG-ului Mare Nostrum, partener in cadrul programului „Cresterea constientizarii clusterului de turism transfrontalier si a managementului protectiei mediului”. Unul dintre elementele care certifica „eco” o unitate turistica este utilizarea senzorilor de iluminat, lucru care reduce considerabil cantitatea de energie electrica consumata in hotel.
De asemenea, exista o serie de masuri in ceea ce priveste utilizarea apei si reteaua de canalizare. Toate aceste solutii utilizate concomitent certifica, in urma unor analize si testari, unitatea de cazare ca fiind „eco”. Cel mai interesant este faptul ca hotelierii isi vor putea obtine certificatul „eco” fara a cheltui nici un leu pentru specializarea managerilor si consultanta in domeniul activitatilor turistice ecologice. Programul mentionat mai sus este finantat prin Programul de Cooperare Transfrontaliera Romania-Bulgaria 2007-2013 si are un buget total de 533.670 euro. Bani eco din turismPrincipalul obiectiv al programului- pilot este promovarea modalitatilor prin care se poate realiza o dezvoltare sustenabila a resurselor naturale din zona transfrontaliera romano-bulgara.
Se mai urmareste educarea clusterului (polului de competitivitate) din turism si a consumatorului de servicii turistice in regiunile Dobrich si Constanta despre nevoia unei utilizari sustenabile a resurselor naturale. Un al treilea obiectiv se va axa pe introducerea metodelor si sistemelor pentru managementul si protectia mediului, respectiv certificarile europene EMAS si Eco Label. Partenerii acestui proiect sunt ONG Mare Nostrum, Camera de Comert si Industrie Dobrich (Bulgaria) si Eureka Bulgaria. Proiectul se desfasoara pe o perioada de 18 luni, de pe 21 aprilie 2012 pana la 21 octombrie 2013.