Hotii striga hotii: Angajatii Inspectoratului Silvic Bihor, suspectati ca „tin spatele” hotilor de lemne

0
555
Consilierul ITRSV Flavius Toma (foto) pretinde că a rupt legătura cu fratele său, Ionel, şi nu mai ştie nimic de afacerile acestuia. Recunoaşte, însă, că acesta l-a sunat imediat după ce i s-a confiscat preţiosul transport, pentru a-i cere ajutorul. Dar l-a refuzat. "Fiecare răspunde pentru ce face", spune funcţionarul
Consilierul ITRSV Flavius Toma (foto) pretinde ca a rupt legatura cu fratele sau, Ionel, si nu mai stie nimic de afacerile acestuia. Recunoaste, insa, ca acesta l-a sunat imediat dupa ce i s-a confiscat pretiosul transport, pentru a-i cere ajutorul. Dar l-a refuzat. "Fiecare raspunde pentru ce face", spune functionarul
Consilierul ITRSV Flavius Toma (foto) pretinde ca a rupt legatura cu fratele sau, Ionel, si nu mai stie nimic de afacerile acestuia. Recunoaste, insa, ca acesta l-a sunat imediat dupa ce i s-a confiscat pretiosul transport, pentru a-i cere ajutorul. Dar l-a refuzat. „Fiecare raspunde pentru ce face”, spune functionarul

De cateva saptamani, politistii si inspectorii Directiei Silvice Bihor au iesit la vanatoare de hoti de lemne. Actiunea face parte din planul de bataie comun al Politiei si Romsilva pentru prevenirea si combaterea defrisarilor ilegale.

Daca pana acum echipajele erau usor de evitat pentru ca patrulau cu masinile de serviciu, filajul se desfasoara mai nou „sub acoperire”, adica in autoturisme fara insemne, girofaruri si placute de inmatriculare MAI. Rezultatul? Doar in ultimele doua saptamani, politistii au confiscat peste 120 metri cubi de material lemnos transportat fara acte si au intocmit 10 dosare penale pentru delicte silvice. BIHOREANUL a aflat ca printre „clienti” se numara si fratele unui angajat al Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic si Vanatoare Bihor, adica taman institutia pusa sa controleze si sa opreasca jaful din paduri.

La pont

„Numai pe Basescu nu l-a pomenit ca-l cunoaste. In rest, pe toata lumea!”, spun politistii si inspectorii silvici care l-au prins lunea trecuta pe Ionel Toma, fratele consilierului Flavius Toma de la ITRSV Bihor in Padis, intr-un camion cu remorca umplut pana la refuz cu busteni de molid pentru cherestea.

Politistii Sectiei Politie Rurala Stei primisera dis-de-dimineata informatii despre bustenii care fusesera taiati fara autorizatie la sfarsit de saptamana si urmau sa fie coborati din padure. Cand au ajuns pe platou, masina condusa de un tanar de 22 ani din Finis, angajat la firma Iontom SRL, tocmai venea din zona „La moti”.

Cumparat

Oprit si intrebat de acte, proprietarul bustenilor, Ionel Toma, care statea in dreapta soferului, dadea din colt in colt. Nu avea. De unde erau lemnele? Barbatul se jura ca le cumparase cu 4.500 lei de la un mot din localitatea Garda, judetul Alba, caruia, insa, nu-i stia numele si care, ca sa vezi ghinion, nici nu-i mai raspundea la telefon.

Soferul a fost amendat pe loc, cu 2.000 lei, in baza Legii 171/2010, privind contraventiile la regimul silvic, iar masina a fost dirijata spre Centrul de colectare a fructelor din Beius, apartinand Directiei Silvice Bihor, unde bustenii au fost descarcati pentru a fi confiscati.

Rude cu pile

In total, politistii au calculat ca in camionul „capturat” au fost 41 metri cubi de busteni. In acte, valoarea materialului este de 9.800 lei, insa pe piata depaseste 20.000 lei. Nu e de mirare, deci, ca proprietarul a incercat sa-si salveze marfa cu orice chip, scotandu-si la interval toate „pilele”, doar-doar ii va convinge pe politisti sa rupa procesul-verbal si sa dea drumul transportului.

Asa au aflat oamenii legii ca Toma este fratele unui consilier de la ITRSV Bihor, Flavius Toma, iar sotia acestuia, zicea tot el, „e cineva mare” la Curtea de Apel, chit ca de fapt femeia, dupa cum a aflat BIHOREANUL, este simplu magistrat-asistent, adica grefiera, la Judecatoria Oradea.

Simplu muncitor…

Cazul a declansat o ancheta la ITRSV Bihor. Nu de alta, dar Flavius Toma este al doilea angajat asupra caruia plana banuiala ca ar patrona taieri ilegale de lemne. In urma cu cateva luni, un alt inspector a fost surprins de o echipa mobila a Directiei Silvice mergand in fata unui TIR cu material lemnos transportat fara acte.

Deocamdata, insa, la fel ca in cel precedent, nici in cazul lui Toma nu s-a putut dovedi implicarea functionarului. „Inca se fac verificari”, spune seful institutiei, Daniel Coras. Cum era de asteptat, Flavius Toma se declara nevinovat. „Nu am nicio implicare in afacerile fratelui meu. M-a sunat, intr-adevar, sa ma roage sa il ajut, dar i-am spus ca n-am ce-i face”, a declarat Toma pentru BIHOREANUL. Pe de alta parte, insa, consilierul ii ia apararea. „Au fost opriti imediat dupa ce au incarcat, iar fratele meu a fost obligat sa ia totul asupra lui. El e simplu muncitor. N-are nicio afacere”, a mai spus Toma, refuzand sa intre in detalii.

Povestea e departe de a se fi incheiat caci, pe langa amenda data soferului, politistii au deschis acum si un dosar penal, incercand sa afle cine, de unde si la comanda cui a taiat bustenii. Iar din cumparator de buna credinta, fratele consilierului ITRSV ar putea deveni chiar principalul suspect…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.