Iarna avem nevoie de fructe si legume nepreparate termic pentru a nu risca o carenta de vitamine si minerale

Afl? ce plante ne pot ap?ra de cancer!
Iarna avem nevoie de fructe si legume nepreparate termic pentru a nu risca o carenta de vitamine si minerale
Iarna avem nevoie de fructe si legume nepreparate termic pentru a nu risca o carenta de vitamine si minerale

Iarna, mai mult ca oricand, avem nevoie de fructe si legume nepreparate termic pentru a nu risca o carenta de vitamine si minerale, ce isi va pune amprenta asupra starii de bine. Pentru ca tot ceea ce inseamna vegetale proaspete si naturale sunt destul de greu de procurat sau se vand lapreturi mari, poti apela cu incredere la verdeturi. Focus: patrunjel. Bonus: Tu treci testul patrunjelului? 

Multa lume stramba din nas cand aude patrunjel, dar cati dintre noi trecem cu brio „testul patrunjelului?” Aceasta intrebare este adresata de catre dr. Gillian McKeith in cartea „Hrana vie pentru sanatate” aparuta in Romania, la editura Curtea Veche. Pentru a va da seama daca introducerea patrunjelului in dieta dvs. ar fi benefica, puneti-va urmatoarele intrebari simple:

  • Aveti o digestie perfecta, in proportie de 100%?
  • Nu aveti nici un simptom negativ legat de sanatate – nimic de care sa va plangeti?
  • Duceti o viata lipsita de stres? (Stresul scade rapid cantitatea de substante nutritive, slabindu-ne sistemul imunitar).
  • Consumati zilnic o portie de verdeturi?
  • Daca raspundeti cu Nu la cel putin una dintre intrebari, atunci includerea patrunjelului in dieta nu poate fi decat benefica.

Nu multivitamine, ci patrunjel!

Aceste frunze verzi nepretentioase, cand vine vorba de cultivat, sunt considerate multivitamine fortifiante. Patrunjelul este format din proteine (20%), flavonoide (intretin membranele celulelor sangelui, au rol antioxidant), uleiuri esentiale, fier, calciu, fosfor, mangan, inositol, sulf, vitamina K, beta caroten si in special vitamina C.
Consumul de patrunjel ajuta splina si stomacul, imbunatatind digestia. Ajuta ficatul hranind astfel sangele si fluidele corpului. Ajuta rinichii, uterul si are efect benefic asupra glandelor suprarenale.

Un ajutor de nadejde pentru ficat

Sub forma de frunze in salate divese, supe, uscat sau sub forma de ceai patrunjelul aduce pe termen lung mari beneficii daca este consumat regulat, de 2, 3 ori pe saptamana. Simtim pe stomacul, pe silueta dar mai ales pe ficatul nostru dezastrul provocat de mesele imbelsugate de Sarbatori. O cura cu patrunjel este o mana cereasca pentru cel mai important filtru din organism: ficatul. „Patrunjelul ajuta la reducerea congestiilor ficatului, eliminand toxinele si contribuind la intinerire.

Pierderea vigorii si slaba rezistenta la infectii sunt dovezi ale unui ficat lenes. Acest lucru se poate manifesta prin deficiente sangvine, oboseala, un ten palid, unghii fragile, ameteala, anemie si deficiente de minerale. In cazul femeilor patrunjelul imbunatateste nivelul se estrogen si reface circulatia sangvina a uterului. Afectiunile de genul intarzierii menstruatiei, sindromul premenstrual si menopauza (piele uscata, iritabilitate, depresie si caderea parului) pot sa se amelioreze considerabil” scrie dr. McKeith.

1. Salata de patrunjel
Ingrediente:

  • 5 legaturi mari de patrunjel
  • sucul de la jumatate de lamaie
  • 1 lingura de mustar
  • sare, piper.

Mod de preparare:
Patrunjelul se toaca foarte marunt (manual sau cu robotul de bucatarie). Se adauga mustarul, sucul de lamaie, sarea si piperul. Se poate servi alaturi de lipie libaneza, rosii si ardei.

2. Supa de mazare cu patrunjel dupa reteta dr. Gillian
Ingrediente:

  • 2 cani de mazare boabe
  • 6 cani de apa
  • cateva linguri de bulion
  • 3 morcovi mari
  • 2 cepe rosii
  • 2 cartofi de marime medie
  • 1-2 legaturi de patrunjel proaspat, tocat
  • 1 catel de usturoi zdrobit (optional)

Mod de preparare:
Tineti mazarea la inmuiat timp de o ora, daca aveti la dispozitie acest timp. Nu este neaparat nevoie, dar mazarea se digera mai usor. Clatiti mazarea si puneti-o intr-o cratita. Acoperiti cu apa si lasati-o sa fiarba. Micsorati flacara si acoperiti. Lasati sa fiarba la foc mic timp de aproximativ o ora. Adaugati bulionul. Intre timp tocati morcovii, cepele si cartofii.

Adaugati-le la mazarea care fierbe, in ultimele 30 de minute, impreuna cu usturoiul, daca il folositi. Condimentati dupa gust. Cand legumele sunt moi, puteti sa mixati intreaga combinatie pentru a obtine o crema consistenta sau pur si simplu puteti sa zdrobiti morcovii la marginile cratitei cu o furculita mare. Supa ca avea astfel nuante portocalii. Adaugati patrunjelul proaspat tocat la sfarsit, de indata ce supa a terminat de fiert.

Daca optati pentru varianta de piure, patrujelul poate face parte de asemenea din amestec. Este foarte usor de digerat. Cea de-a doua optiune cu patrunjelul proaspat tocat presarat la final ca garnitura este o alternativa la fel de gustoasa. Adaugati sare marina dupa gust, daca este necesar. Pofta buna si cat mai mult patrunjel in farfurie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *